•   Mielenterveys-, kriisi- ja päihdehoitotyö R0194-3028 01.01.2021-31.07.2021  5 op  (SHB220KN) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opiskelija osaa
    - selittää keskeiset psykiatrian alaan kuuluvat häiriöt ja hoidon lääketieteelliset perusteet
    - selittää tavallisimpien päihteiden vaikutusmekanismit
    - selittää mielenterveys- ja päihdetyön toimintaperiaatteet
    - tukea akuutissa kriisissä olevaa ja vakavasti sairastunutta asiakasta
    - suunnitella, ylläpitää ja arvioida hoidollista vuorovaikutusta mielenterveys- ja päihdeasiakkaan ja hänen läheistensä kanssa
    - suunnitella, toteuttaa ja arvioida mielenterveys- ja päihdeasiakkaan lääkehoitoa

    Vastuuopettaja

    Sanna Pirinen

    Toteutusmuoto

    80% Lähiopetus, 20% Etäopetus

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Hämäläinen K, Kanerva A, Kuhanen C, Seuri T & Schubert C. 2017. Mielenterveyshoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro. (luettavissa LaureaFINNA:ssa eKirjana) Partanen A, Holmberg J, Inkinen M, Kurki M & Salo-Chydenius S. 2015. Päihdehoitotyö. Helsinki: Sanoma Pro. (luettavissa LaureaFINNA:ssa eKirjana) Ahola T & Ahola M. 2016. Väkivallasta turvallisuuteen. Helsinki: Bookwell Oy. Flinck A, Kälvinmäki J, Leppäkoski P & Paavilainen E. 2013. Toimintaohje perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohdanneiden ja tehneiden hoitotilanteissa. (Linkittyy ulkoiselle sivustolle.) Psykiatrian erikoisalan käypä hoito -suositukset (Linkittyy ulkoiselle sivustolle.) Päihdelääketieteen käypä hoito -suositukset (Linkittyy ulkoiselle sivustolle.) (Lasten psykiatria käypä hoito -suositukset) (Linkittyy ulkoiselle sivustolle.) Lönnqvist J., Henriksson M & Marttunen M. 2017. Psykiatria. Duodecim. (Saatavissa ekirjana ja luettavissa Oppiportin kautta)

    Toteutustapa

    Opintojaksoon liittyy lähiopetuksen lisäksi seuraavia osia:
    - Seminaarityö/ hanketyö.
    - Simulaatiot pienryhmissä.
    - yleSh näyttökoe: Tietotesti ja videoituun hoitotilanteeseen perustuva (OSVE) hoidollisen vuorovaikutuksen elementtien tunnistaminen ja arviointi.

    Lähiopetus toteutuu Laurean sen hetkisen koronaohjeistuksen mukaisesti (alkuvuosi etäopetuksena zoomissa).

    Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

    Opintojakson osat arvioidaan:
    - simulaation ennakkotehtävä ja simulaatioon osallistuminen hyv-hyl
    - seminaarityö hyl-K5
    - yleSH tietotesti hyv- K5
    - yleSH videonäyttö hyv-hyl
    - lisäksi hyväksytty suoritus edellyttää pääsääntöistä osallistumista lähiopetuksiin.
    Opintojakson arvosana muodostuu seminaarityön ja tietotestin arvosanoista (+ muiden osien hyväksytyllä tasolla suorittamista).

    Opetuskieli/-kielet
    • suomi
    Suorituskieli/-kielet
    • suomi
    Ajoitus

    01.01.2021 - 31.07.2021

    Ilmoittautumisaika

    23.11.2020 - 29.11.2020

    Ryhmä(t)
    • SHB220KN
    Paikkoja

    20 - 40

    Yksikkö

    Laurea Hyvinkää, sote

    Opettaja(t)

    Minna Pulli, Sanna Pirinen

    Koulutus

    Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää

    Toimipiste

    Laurea Hyvinkää

    T&K osuus

    4 op

    Virtuaaliosuus

    1 op

    Arviointiasteikko

    H-5

    Toteutuksen tärkeät päivät

    Opintojakson ja III-moduulin aloitus 11.1. (Laurean tutkintosäännön mukaan ensimmäisellä lähiopetuskerralla on oltava läsnä -näin varmistat paikkasi opintojaksolla).

    Simulaatiopäivät viikolla 8. Yksi simulaatiopäivä/ opiskelija. Jako pienryhmiin muodostetaan opintojaksolle ilmoittautumisen jälkeen. Pakollinen läsnäololtaan, ei voi suorittaa korvaavilla tavoilla muutoin kuin osallistumalla seuraavan ryhmän mukana seuraavalla lukukaudella.

    Seminaaripäivä 15.3.

    YleSh tietotesti ja videonäyttö 16.3.

    Opintojakson suorittaminen edellyttää pääsääntöistä osallistumista lähiopetukseen/ zoomeihin. Poissaoloista korvaava tehtävä.

    Aika ja paikka

    Hyvinkään kampus, kevät 2021.

    Arviointikriteerit
    Tyydyttävä

    AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI Opiskelija osaa: -käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään -etsiä tietoa eri tietolähteistä -raportoida. AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN Opiskelija osaa: - toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen - toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa - ottaa vastaan ohjausta. Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS Opiskelija osaa: - toimia ryhmän jäsenenä - suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä - toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti -noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä.

    Hyvä

    AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI Opiskelija osaa: - käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja – tilanteita selittäessään - koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa - raportoida sovitulla tavalla. AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN Opiskelija osaa: - toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen - toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa - osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä. Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS Opiskelija osaa: - toimia tavoitteellisesti ryhmässä - suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä - havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä - perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.

    Kiitettävä

    AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI Opiskelija osaa: - käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä - vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa - raportoida ja viestiä ammattimaisesti. AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN Opiskelija osaa: - toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen - ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta - ennakoida ohjaustarpeitaan. Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS Opiskelija osaa: - edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä - hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla - toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä - suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden.