Siirry suoraan sisältöön

Terveyttä ruoasta (5 op)

Toteutuksen tunnus: A9222-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
18.05.2020 - 27.09.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
12.10.2020 - 06.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
1 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
Laurea Verkkokampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettajat
Leila Jaakkola
Vastuuopettaja
Leila Jaakkola
Opintojakso
A9222

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa ruokaan ja -palveluihin liittyvät riskit
- arvioida uusimpia ruokatrendejä
- toteuttaa ja kehittää terveellistä ja turvallista ruokatuotantoprosessia asiakaslähtöisesti

Aika ja paikka

Opintojakson toteutus on viikoilla 42 - 49, 12.10.- 6.12.2020.
Toteutus on täysin virtuaalinen. Se sisältää kolme Zoom-verkkotapaamista.

Zoom-tapaamisten aikataulu,:
vko 42 ma 12.10. klo 14 - 15
vko 43 ma 19.10. klo 14 - 15
vko 46 ma 9.11. klo 14 - 15

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään ravitsemuskirjallisuutta, lisäksi hyödynnetään palvelun laatua käsittelevää kirjallisuutta.
Oppimateriaali ja lähteet ovat tai kerrotaan opintojakson Canvas -työtilassa.

Tässä muutamia keskeisiä lähteitä:

Aro, A. 2015. Dieetit. Luettu 23.4.2020
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00018&p_hakusana=ruokavalio

Ravitsemuspassi. 2020. Valmennusaineisto: 7. Terveelliset ateriavaihtoehdot osaksi asiakaspalvelua. Luettu 24.4.2020. www.ravitsemuspassi.fi

Schwab, U. 2020. Vähähiilihydraattinen ruokavalio ("karppaus"). Luettu 24.4.2020. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01043&p_hakusana=ruokavalio

Terveyttä edistävä ruokavalio. 2020. Ruokavirasto. Luettu 24.4.2020. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/

Tuulaniemi, J. 2011. Alaluku Palvelupolku, Palvelumuotoilun keskeiset elementit, Palvelumuotoilu. Hä-meenlinna: Kariston Kirjapaino. E-kirja tai painettu.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2018. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuosituk-set 2014. Luettu 24.4.2020. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Toteutustapa

Opintojakso on täysin virtuaalinen. Se ei sisällä lähiopetuskertoja.
Ohjaus ja viestintä tapahtuvat opintojakson Canvas-työtilassa ja Zoom-tapaamisissa.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja lähdemateriaalitiesot ovat opintojakson Canvas- työtilassa.

Tervetuloa opintojaksolle, jos haluat kehittyä
- erilaisten dieettien vertailussa ravitsemussuosituksiin
ja
- asiakkaan palvelun kehittämisessä terveyttä edistävissä ateriavaihtoehdoissa!

OPINTOJAKSO SOVELTUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Asiakkaan palvelukokemuksen kehittämistehtävä opiskelijan valitsemaan pakkaamattomia ruoka-annoksia myyvään ravintolaan tai kahvilaan. Tavoitteena on tunnistaa kehittämiskohteita asiakkaan kokemana terveellisiin ateriavaihtoehtoihin kirjallisuuteen perustuen.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutus alkaa ma 12.10., jolloin Canvas-työtila avautuu.
Toteutus päättyy su 6.12.
Toteutuksella on kolme Zoom-tapaamista viikoilla 42, 43 ja 46.
Tehtävien palautusajankohdat ilmoitetaan Canvas-työtilassa.

Kansainvälisyys toteutuksella

Ei ole tällä opintojaksolla.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei koske tätä opintojaksoa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina:

1. Ravitsemus- teema 25 h
2. Ruokatrendit-teema 50 h
3. Palvelun kehittämiinen-teema 50 h
4. Kokoava itsearviointi 10 h

Yhteensä 135 tuntia.

Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.

Sisältö ja sen jaksotus

Vko 42 Ravitsemus-teema:
- Zoom-verkkotapaaminen ma 12.10. klo 14 - 15
- tutustuminen toteutukseen ja opiskelijakollegoihin viimeistään su 18.10.
- tehtävä ravitsemussuosituksista , palautus su 18.10.


vko 43 - 45 Ruokatrendit-teema:
- vko 43 Zoom-verkkotapaaminen, ma 19.10. klo 14 - 15
- vko 43 - 44 tehtävä Muotidieetistä, palautus su 1.11.
- vko 45 ryhmäkeskuskustelutehtävä Muotidieeteistä, palautus su 8.11.

vko 46 - 48 Palvelun kehittäminen-teema:
-vko 46 Zoom - verkkotapaaminen, ma 9.11. klo 14 - 15
- vko 46 - 47 Esseen kirjoittamistehtävä aiheena asiakkaan palvelukokemuksen kehittäminen terveellisistä ateriavaihtoehdoista ravintolassa tai kahvilassa,, palautus su 22..11.
- vko 48 ryhmäkeskustelutelutehtävä Palvelun kehittämisestä, palautus su 29.11.

Vko 49 Kokoa itsearviointi osaamisen kehittymisestä, palautus su 6.12.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Suositus edeltävistä opinnoista Laurean restonomi-opiskelijoille:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot

TAI vaihtoehtoisesti
- suomalaisten ravitsemussuositusten, ravitsemuksen ja erityisruokavalioiden perusosaaminen.

OPINTOJAKSO SOVLETUU MYÖS MM. TERVEYDENHUOLTO- JA SOSIAALIALAN SEKÄ LIIKETALOUDEN OPISKELIJALLE, JOKA ON KIINNOSTUNUT RUOASTA, RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDESTÄ.

Siirry alkuun