Siirry suoraan sisältöön

Kemian perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: PK00CC50-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
19.05.2025 - 25.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
27.08.2025 - 26.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
2.5 op
Virtuaaliosuus
2.5 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
10 Liiketalous-, tietojenkäsittely- ja palvelualat
Toimipiste
Laurea Tikkurila
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Kauneudenhoito- ja kosmetiikka-alan koulutus (PKV2), Laurea Tikkurila
Opettajat
Sari Viitala
Vastuuopettaja
Sari Viitala
Ryhmät
PKV225SA
Kauneudenhoito- ja kosmetiikka-alan koulutus, monimuotototeutus, S25, Tikkurila
Opintojakso
PK00CC50

Tavoitteet

Opiskelija osaa:
- kerrata tarvittavat tiedot kemian peruskäsitteistä kuten atomi, molekyyli ja jaksollinen järjestelmä
- erottaa toisistaan ionisidokset ja kovalenttiset sidokset sekä esittää esimerkkejä tyypillisistä sidoksista
- selittää kovalenttisen sidoksen poolisuuden ja sen merkityksen yhdisteen ominaisuuksille
- päätellä vahvojen ja heikkojen sidosten eron ja heikkojen sidosten merkityksen aineiden olomuodolle
- kuvata yleiset funktionaaliset ryhmät yleisesti ja erityisesti kosmetiikkayhdisteiden esimerkkien kautta
- nimetä orgaanisia yhdisteitä systemaattisen nimeämiskäytännön mukaisesti
- laskea ainemääriä ja konsentraatioita sekä tunnistaa avogadron vakion merkityksen ainemäärään myös kosmetiikan näkökulmasta

Aika ja paikka

Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaali löytyy pääosin Canvas-työtilasta. Lisää materiaalia löytyy esim. internetistä tai lukion kemian kirjoista soveltuvin osin. Hyvänä materiaalina toimivat myös erilaiset kemian videot, erityisesti Opetus TV.

Lisää kauneudenhoitoalan kirjallisuutta voi etsiä esim. http://libguides.laurea.fi/kauneudenhoitoala -sivuston kautta.

Toteutustapa

Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta kampuksella. Opinnossa voi olla yksilö, pari- tai ryhmätyöskentelyä. Itsenäisesti tehtävät kotitehtävät vaikuttavat myös arviointiin. Osasta tehtäviä saat palautetta. Lisäksi voidaan hyödyntää itsearviointia ja vertaispalautteenantoa.

Canvas-oppimisalustalta löytyvät kuvaukset opintojakson suorituksesta ja arvioinnista.
Kontakteilla ei ole läsnäolopakkoa, mutta ensimmäisellä kontaktilla on oltava paikalla tai todennettava osallistuminen tutkintosäännön mukaisesti.

Tekoälyä saa käyttää opintojaksolla apuna, mutta tuotokset ja tekstit tulee tehdä itse. Tentissä tekoälyä ei saa käyttää.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Tutkintosääntöön (2024) perustuen toteutukselle hyväksytyn opiskelijan edellytetään vahvistavan osallistumisensa osoittamalla aktiivisuutta opinnon alkaessa seuraavalla tavalla:

Aktiivisuuden osoittamiseksi opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa toinen opiskelija.
Ensimmäinen kontaktikerta on 27.8.2025

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Tutkintosäännön (2024) mukaan opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Laureassa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista toteutetaan kahden eri menettelyn kautta: a) hyväksiluku (toisen korkeakoulun opinnoissa hankittu osaaminen) ja b) osaamisen näyttö (muulla tavoin hankittu osaaminen). Aloitteen osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Opiskelijan vastuulla on osoittaa ja todentaa osaamisensa. Lisätietoa hyväksiluvusta ja osaamisen näytöstä on opiskelijaintrassa.

Osaamisen hankkimiseksi voit arvioida myös työn opinnollistamisen mahdollisuutta. Lue lisää opinnollistamisesta opiskelijaintrasta.

Jos sinulla on kemian osaamista, ole yhteydessä vastuuopettajaan (Sari Viitala).

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Tämä tarkoittaa, että opintojakson suorittaminen vaatii noin 133 tuntia opiskelijan työtä. Opintojakso sisältää kontaktiopetuksen lisäksi verkkotyöskentelyä ja muuta itsenäisesti tehtävää työtä.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla aloitetaan kertaamalla atomia ja jaksollista järjestelmää. Tämän lisäksi opitaan erottamaan puhtaat aineet ja seokset. Seuraavaksi keskitytään ymmärtämään vahvojen sidosten eroja sekä poolisuuden merkitystä yhdisteen ominaisuuksille.
Erityisesti kosmetiikan raaka-aineiden näkökulmasta tärekää on funktionaalisten ryhmien rakenteiden tunnistaminen ja niiden merkitys yhdisteen toiminnalle. Opintojaksolla opetellaan myös yhdisteen systemaattisen nimen muodostumisen periaatteita. Lisäksi käsitellään heikkoja sidoksia ja niiden vaikutusta aineen olomuotoon ja liukoisuuteen. Lopuksi opetellaan ainemäärän ja konsentraation laskennan perusteita.
Opintojaksolla ei ole pakollista läsnäoloa. Opinnon materiaalit löytyvät Canvasista. Opetus TV:n videot ovat teorian perusta. Arviointi: kotitehtävät ja tentti.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Osallistumisen edellytyksenä on aina, että opetussuunnitelman mukaiset mahdolliset osaamisedeltävyydet (edeltävä opinto tai vastaava osaaminen) täyttyvät. Opiskelija vastaa itse edeltävyysehtojen huomioimisesta.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.

Siirry alkuun