Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutujan etuudet ja sosiaaliturva (5 op)

Toteutuksen tunnus: SL00BX87-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
25.11.2024 - 01.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.01.2025 - 31.03.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
1 op
Virtuaaliosuus
4 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
20 Sosiaali- ja terveysala
Toimipiste
Laurea Otaniemi
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 45
Koulutus
Kuntoutuksen ohjaajan koulutus (SLG2), Laurea Otaniemi
Opettajat
Katja Hämäläinen
Ilona Rytkönen
Vastuuopettaja
Katja Hämäläinen
Ryhmät
SLG224SA
Kuntoutuksen ohjaajan koulutus, monimuotototeutus, S24, Otaniemi
Opintojakso
SL00BX87

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata kansallisen sosiaaliturvajärjestelmän
- määritellä ja tulkita kuntoutujalle soveltuvan kuntoutuksen toimeentuloturvakokonaisuuden
- selvittää kuntoutujan tilanteeseen ja kuntoutuspalveluun soveltuvat ensisijaiset ja toissijaiset maksajatahot ja etuudet
- ohjata asiakasta etuuksien hakemisessa ja hakemusten laatimisessa
- hyödyntää ja konsultoida yhteistyöverkostoa vaativissa toimeentulotilanteissa
- ohjata asiakasta eteenpäin eriasteisissa muutoksenhaku-, kantelu- ja muistutustilanteissa.

Aika ja paikka

Verkossa sisältäen yhden lähiopetusajankohdan Otaniemessä

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

STM: Suomen sosiaaliturvajärjestelmä
STM: Sosiaaliturvauudistus
Kela: Suomen sosiaaliturva
Järjestöjen sosiaaliturvaopas 2024
Kuntoutuksen eri etuuksia määrittelevät lait

Opintojakson Canvas-työtilassa materiaalit tarkemmin

Toteutustapa

Opintojakso toteutuu monimuotototeutuksena aikavälillä 20.1 - 31.3.2025

Opinnolla on aikataulutettua opetusta ja ohjausta verkossa sekä lähiopetuskerta kampuksella. Webinaarit tallennetaan. Opinnossa on mahdollista tehdä pari- tai ryhmätyöskentelyä.

Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa. Myös arviointitaulukot käytössä tehtävien arvioinnissa.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojaksolla kartoitetaan tulevaan harjoitteluun liittyen kuhunkin kuntoutuksen toimintaympäristöön liittyviä etuuksia. Jos opiskelija ei mene harjoitteluun 14.4 - 30.5 aikavälillä voi opiskelija selvittää erilaisia sosiaaliturvaan liittyviä kuntoutusetuuksia haluamastaan kuntoutuksen toimintaympäristöstä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakso toteutuu aikavälillä 20.1.2025 - 31.3.2025

Opintojaksoon liittyy pakollinen ennakkotehtävä jonka DL. on 19.1.2025 Palauttamalla ennakkotehtävän varmistat paikkasi opintojaksolla. Jos et palauta ennakkotehtävää, tiput opintojaksolta.


LÄSNÄOLOVELVOLLISET OPETUKSET ovat seuraavat:
Lähiopetus 11.2.2025
Päätöswebinaari 24.3.2025

Aikataulut näkyyvät opiskelijalle Pakki lukujärjestyksessä sekä Outlook kalenterissa että Tuudossa jos opiskelija on ottanut ne käyttöönsä.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle.
Tällä opintojaksolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle paluttamamalla ennakkotehtävän 19.1.2025 mennessä.

Tällä opintojaksolla tapana on ennakkotehtävä palautus DL. 19.1.2025

Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen".

Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ”

Katso lisätietoa opiskelijaintrasta kohdasta: Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Opintojakson kuormitus on keskimäärin 135 tuntia.

Opiskeijan omat oppimisvalmiudet vaikuttavat kuormitukseen. Jos sinulla oppimisen haasteita tai erityisen tuen päätös, niin otathan yhteyttä sekä erityisopettajaan, että vastuuopettajaan jotta tilanteesi voidaan huomioida.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakson opiskeltuasi osaat kartoittaa asiakkaasi taloudelliseen tilanteen ja ymmärrät mihin mikäkin kuntoutus-, tai sosiaalietuus perustuu. Osaat auttaa asiakastasi erilaisten etuuksien hakemisessa ja osaat ohjata asiakkaasi tarvittaviin jatkoselvittelyihin, jos asiat eivät ratkea.

Saat myös yleissivistävän ymmärryksen sosiaaliturvajärjestelmämme kokonaisuudesta.

Arviointiasteikko

H-5

Lisätiedot

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. Osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 1.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa

Siirry alkuun