BarLaurea I (5 op)
Toteutuksen tunnus: PH00BN98-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
22.05.2023 - 28.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.08.2023 - 31.12.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2.5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- Laurea Leppävaara
- Opetuskielet
- englanti
- Paikat
- 10 - 20
- Koulutus
- Degree Programme in Hospitality Management and Service Design (PHA2), Laurea Leppävaara
- Opettajat
- Susanna Ahonen
- Mika Vitikka
- Vastuuopettaja
- Mika Vitikka
- Ryhmät
-
PHA223SNDegree Programme in Hospitality Management and Service Design, daytime studies, S23, Leppävaara
- Opintojakso
- PH00BN98
Tavoitteet
The student is able to
- create and analyse customer experiences
- evaluate processes as part of practical way of learning within projects
- develop services by implementing design thinking ideology
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Kuuluvainen, Salla; Päällysaho, Minna; Rajala, Tiina; Risu, Emilia; Turunen, Anne; Vitikka, Mika (2022). Mission Zero Foodprint Workbook.
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/753021/Laurea%20miscellanous%20publication_%20Restaurants%20and%20Carbon%20Foodprint.pdf?sequence=5&isAllowed=y
Toteutustapa
BarLaurea I students are able to understand the overall picture of restaurant operations and will acquire the developmental skills and professional competence needed in Hospitality Management.
The unique Living Lab BarLaurea offers a wide variety of avenues for learning through participation in and development of service processes. Students work in BarLaurea restaurant, both as employees and as process planners and developers. The BarLaurea enables the students to become experts in their field by applying a theoretical knowledge base into a practical skill set.
Students are also going to do shifts in Factory restaurants in Helsinki Metropolitan area. Factory restaurants is Laurea’s long term key partner company. A number of projects have been carried out with Factory restaurants during the partnership. At the same time the students will gain experience in real working life in Finland and restaurant field. https://ravintolafactory.com/ravintolat/Links to an external site.
During the study unit students will familiarise themselves to carry out a restaurant business projects implementing. Students get to know customer service methodology and offer different solutions to real problems of clients.
The student is able to
- create and analyse customer experiences
- evaluate processes as part of practical way of learning within projects
- develop services by implementing design thinking ideology
After completing the course students are able to think from a customer side perspective. Students will view, plan and act upon developmental needs of clients to employ Design Thinking into practice. Various methods of Design Thinking and facilitation methods are implemented in the students' projects in real life cases.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opiskelijat tekevät vuoroja myös pääkaupunkiseudun Factory-ravintoloissa. Factory-ravintolat on Laurean pitkäaikainen avainkumppaniyritys. Avainkumppanuuden aikana on toteutettu useita työelämänprojekteja Factory-ravintoloiden kanssa. Samalla opiskelijat saavat kokemusta todellisesta työelämästä Suomessa ja ravintola-alalla. https://ravintolafactory.com/ravintolat/Links ulkoiseen sivustoon.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
25.9. 9–12
· Welcome to BarLaurea 1 - Introduction to course/ Mika
· HACCP in BarLaurea/ Restaurant Manager Taneli Kesäläinen
· Ergonomy & Occupational Safety and Health in the Restaurant/Susanna
2.10. 9–12
· Nutrition & special diets/ Susanna & Mika
9.10. 9–12
• Sustainability in restaurant field/ Susanna &Mika
• Assignment: Food waste, energy & water, carbon footprint, evaluation 1-5, teamwork
16.10. 9–12
· Coffee training & Café business /Mika
· Assignment: Design your own café DL 3.12.2023.
23.10. 9–12
· Factory Restaurants info/ GM Matti, HR mgr Katja & Restaurant mgr Ramesh
30.10.–3.11. Shifts at BarLaurea (Group 3) & Factory Restaurants (Groups 1 & 2)
6.11. 9–12
• Presentations: Food waste, energy & water, carbon footprint.
• Legislation on Regulating Liquor Licences/Mika
13.11.-17.11. Shifts at BarLaurea (Group 2) & Factory Restaurants (Groups 1 & 3)
20.11. 9–12
· Hospitality Management Field Trip/ Marjukka, Kati, Mika & Susanna
27.11–1.12. Shifts at BarLaurea (Group 1) & Factory Restaurants (Groups 2 & 3)
4.12. 9–12
• Design your own cafe presentations
• Wine & Beer lecture & tasting, Mika
Kansainvälisyys toteutuksella
Opetus ja harjoittelu tapahtuu monikulttuurisessa työyhteisössä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ydinosaamista, ei valinnaisia suoritustapoja.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Teoria 30 tuntia.
Käytännön harjoittelu 105 tuntia.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty:
Opiskelija osaa
- luoda ja analysoida asiakaskokemuksia
- arvioida prosesseja osana käytännön oppimista projekteissa
- kehittää palveluita toteuttamalla muotoiluajattelun ideologiaa
- omata tarpeelliset tiedot ravintolatyöskentelyyn Suomessa, sekä hygienia- ja anniskelupassin
Sisältö ja sen jaksotus
25.9. 9–12
· Welcome to BarLaurea 1 - Introduction to course/ Mika
· HACCP in BarLaurea/ Restaurant Manager Taneli Kesäläinen
· Ergonomy & Occupational Safety and Health in the Restaurant/Susanna
2.10. 9–12
· Nutrition & special diets/ Susanna & Mika
9.10. 9–12
• Sustainability in restaurant field/ Susanna &Mika
• Assignment: Food waste, energy & water, carbon footprint, evaluation 1-5, teamwork
16.10. 9–12
· Coffee training & Café business /Mika
· Assignment: Design your own café DL 3.12.2023.
23.10. 9–12
· Factory Restaurants info/ GM Matti, HR mgr Katja & Restaurant mgr Ramesh
30.10.–3.11. Shifts at BarLaurea (Group 3) & Factory Restaurants (Groups 1 & 2)
6.11. 9–12
• Presentations: Food waste, energy & water, carbon footprint.
• Legislation on Regulating Liquor Licences/Mika
13.11.-17.11. Shifts at BarLaurea (Group 2) & Factory Restaurants (Groups 1 & 3)
20.11. 9–12
· Hospitality Management Field Trip/ Marjukka, Kati, Mika & Susanna
27.11–1.12. Shifts at BarLaurea (Group 1) & Factory Restaurants (Groups 2 & 3)
4.12. 9–12
• Design your own cafe presentations
• Wine & Beer lecture & tasting, Mika
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Lisätiedot
Opintojakson tarkoituksena on kasvattaa opiskelijoiden käsitystä suomalaisesta ravintolamaailmasta, sekä antaa valmiuksia työskennellä ravintoloissa Suomessa. Kursiin kuuluu myös hygieniapassin ja anniskelupassin suorittaminen.