Perhe- ja jäämistöoikeus (5 op)
Toteutuksen tunnus: B0228-3010
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
27.11.2023 - 02.02.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
16.02.2024 - 30.04.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 40 - 60
- Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOH2), Kauppa, hallinto ja oikeustieteet
- Opettajat
- Jaana Juntunen
- Vastuuopettaja
- Jaana Juntunen
- Ryhmät
-
HLB222KALiiketalouden koulutus, oikeudellinen osaaminen, monimuotototeutus, K22, Hyvinkää
- Opintojakso
- B0228
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvan keskeisen peruskäsitteistön ja osaa tunnistaa oikeudenalaan liittyvät perusongelmat
-soveltaa perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvia normeja
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Kangas, Urpo: Perhe- ja jäämistöoikeuden perusteet, 2023 (saatavilla myös sähköisesti LaureaFinnan kautta).
Tarkemmat kirjan luvut ilmoitetaan opintojakson alussa.
Luentomateriaali
Toteutustapa
Opinto toteutetaan verkkototeutuksena eikä se edellytä kampukselle tuloa. Opinnolla on aikataulutettua opetusta verkossa. Verkko-opetuskerrat pidetään Zoomissa ja ne tallennetaan. Tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen Canvasissa.
Verkko-opinnot: Canvas-työtila
Oppimistehtävät
Verkkoluennot
Itsenäinen työskentely
Tentti
Huom! Opintojakson aloituskerralla on läsnäolovelvollisuus (verkossa). Opintojakson aloitus on yhteinen, koska opintojakson alussa käydään lävitse opintojakson suorittamisen kannalta keskeiset asiat.
Mikäli opiskelija ei aio osallistua toteutukselle, jolle hänet on hyväksytty, on hänen peruutettava ilmoittautumisensa toteutuksen vastuuopettajalle (jaana.juntunen@laurea.fi) ennen opinnon alkua, jotta hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija.
Tämän opintojakson opinnoissa ei saa käyttää tekoälyä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla toimitaan yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Aloituskerta 27.2.2024 (pakollinen)
Oppimistehtävien palautuspäivät ilmoitetaan opintojakson alussa.
Verkkotentti 22.4.2024. Uusintamahdollisuus Laurean yleisinä uusintapäivinä.
Opintojakson Canvas-työtila avautuu viimeistään kymmenen päivää ennen ensimmäistä tapaamiskertaa.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 op, 135 h
Luennot
Oppimistehtävät
Itsenäinen opiskelu
Tentti
Sisältö ja sen jaksotus
Opintojakso koostuu kahdesta osasta: 1) Perhevarallisuusoikeus ja 2) Lapsen oikeudellinen asema ja edunvalvontaoikeus
Opetussuunnitelman mukaiset opintojakson tavoitteet:
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija osaa 1) perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvan keskeisen peruskäsitteistön, 2) osaa tunnistaa oikeudenalaan liittyvät perusongelmat sekä 3) soveltaa perhe- ja jäämistöoikeuden alaan kuuluvia normeja.
Tarkennettu toteutussisältö:
Opintojaksolla perehdytään perhe- ja jäämistöoikeuden keskeisiin säädöksiin ja käsitteisiin sekä käydään läpi erilaisia oikeustapauksia ratkaisuineen seuraavista aihealueista:
- avo- ja avioliitto-oikeus
- perintöoikeus
- testamenttioikeus
- lapsioikeus
- edunvalvontaoikeus
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.