Luovuus ja toiminnallisuus asiakastyössä (5 op)
Toteutuksen tunnus: V1415-3051
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
28.11.2022 - 13.01.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
16.01.2023 - 22.05.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- Laurea Porvoo
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 20 - 40
- Koulutus
- Sosionomikoulutus (SSP2), Laurea Porvoo
- Opettajat
- Pihla Salemaa
- Paula Väliaho
- Marika Kivistö
- Vastuuopettaja
- Paula Väliaho
- Ryhmät
-
SSP222KASosionomikoulutus, monimuotototeutus, K22, Porvoo
- Opintojakso
- V1415
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- hyödyntää omaa luovuuttaan ja voimavaroja asiakastyössä
- käyttää luovia ja toiminnallisia työmenetelmiä erilaisten asiakkaiden kanssa tehtävässä työssä
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Fancourt, D., Finn, S. 2019. What is evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review. Health Evidence Network synthesis report 67. Katsottu 12.3. 2020 https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/329834/9789289054553-eng.pdf
Jansson, S.-M. 2014. Mittaamattoman arvokasta? Taiteen ja kulttuurin vaikutustukimuksia ja -metodologioita. Kokos- julkaisusarja 2. Helsinki: Taideyliopisto.
Karjalainen, A.-L.(toim.) 2019. Luovan toiminnan työtavat. Käsikirja sosiaali- ja terveysalalle. Jyväskylä: PS-kustannus.
Känkänen, P. 2013. Taidelähtöiset menetelmät lastensuojelussa - kohti tilaa ja kokemuksia. Tutkimus 109. Valtiotieteellinen tiedekunta. Helsingin yliopisto.
https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/104494/URN_ISBN_978-952-245-911-4.pdf?sequence=1
Uusikylä, K. Luovuus kuuluu kaikille. 2012. Bookwell Oy: Juva.
Muu oppimateriaali ja kirjallisuus esitellään Canvas-työtilassa.
Toteutustapa
Opintojakson toteutuksessa hyödynnetään kokemuksellista oppimista, taiteen ja kulttuurin tuottamia elämyksiä sekä toiminnallisuutta. Ratkaisukeskeiset, dialogiset ja toiminnalliset mallit tukevat taitoa kohdata erilaisia asiakkaita. Taide- ja kulttuurilähtöisten voimavaraistavien ja toiminnallisten menetelmien avulla kohtaamisen ja dialogisen vuorovaikutuksen taidot syvenevät ja taito heittäytyä paranee. Tämän myötä rohkeus astua uusiin tilanteisiin, heittäytyä ja selviytyä niistä vahvistuvat.
Kaikkia aistikanavia halutaan hyödyntää sekä oman oppimisen että asiakkaan kohtaamisen näkökulmista. Mitään aiempaa taidepohjaista tai luovaa osaamista ei tarvita. Elämyksellisessä työskentelyssä oma osallistuminen on kaiken perusta: opintojakson tavoitteet ja oma osaaminen rakentuu pienistä omista kokemuksista tietoperustaan reflektoimalla.
Opintojakso koostuu kolmesta moduulista: Orientaatio, Luovuus ja toiminnallisuus voimavarana sekä Luovat ja toiminnalliset menetelmät asiakastyössä.
Opintojakson Canvas-tila aukeaa 16.1.2023. Tällöin pidetään opintojaksojen Luovuus ja toiminnallisuus asiakastyössä sekä Sosiaalialan asiakastyön menetelmäosaaminen yhteinen orientaatio. Yhteisessä orientaatiossa opintojakso esitellään tarkemmin.
Opintojaksoon sisältyy työpajapäiviä, joita valitaan minimissään 2 oman mielenkiinnon mukaan pajatarjottimelta. Pajoja toteutetaan lähitoteutuksina Hyvinkään ja Porvoon kampuksilla, verkossa sekä muissa työpajakohtaisissa oppimisympäristöissä. Toteutettavat työpajat ovat:
• Soveltava kuvataide- ja käsityöpaja
• Tarina- ja ongelmanratkaisupaja
• Draamatyöpaja
• Luonto- ja eläinavusteinen toiminta
• Musiikkityöpaja
• Voimauttava valokuvaus
Työpajojen tarkempi sisältökuvaus, toteutus muoto- ja paikka ja ohjeistus löytyy Canvas-tilasta. Pajoihin ilmoittautuminen avautuu orientaatiopäivänä.
Opintojakso sisältää myös LbD-projektin, jonka opiskelijat toteuttavat työelämän yhteistyökumppanin kanssa. Projektin aikataulun opiskelijaryhmä laatii itse. Osallistuminen edellyttää opiskelijalta joustavuutta, sitoutumista ja aktiivisuutta. LbD-projektiin liittyy myös tarjolla olevaa ohjausta, yhteiskehittämistä ja seminaaripäivä. Pienryhmien muodostaminen ohjataan viimeistään orientaatiopäivänä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla toteutetaan LbD-projekti yhteistyössä työelämän kanssa.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojaksolla on läsnäolovelvollisuus:
16.1.
6.3.
15. ja 16.5.
Sekä oman pienryhmän ohjaus opintojakson aikataulun mukaisesti ja opiskelijan valitsemat vähintään kaksi työpajaa.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Kansainvälisyys toteutuksella
Opintojaksolla ei ole tiedossa kv-yhteyksiä, niitä voidaan kuitenkin hyödyntää ja lisätä opintojaksolle tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan myös opiskelijan aloitteesta.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Mikäli harkitset opintojakson suorittamista näyttönä, olethan yhteydessä vastuuopettajaan ennen opintojakson alkua.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson laajuus on 5 op vastaten n. 135 h työtä. Työskentely jaottuu seuraaviin osiin:
1 osio: orientaatio
Avataan luovuuden ja toiminnallisuuden käsitettä ennakkotehtävän avulla. Asetetaan omat tavoitteet opintojaksolle. Perehdytään tietoperustaan.
Luovuuden ja toiminallisuuden käsitteet ja tietoperusta. Ammatillinen kehittyminen ja hyvinvointi, oman osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen.
2 osio: Luovuus ja toiminnallisuus voimavarana,
Opitaan kulttuuriseen hyvinvoinnin tekijöitä opintokäynnin ja oppimispäiväkirjatehtävän avulla. Opitaan taide- ja kulttuurilähtöisten voimavaraistavien ja dialogisten menetelmien tietoperustaa ja hyödynnettävyyttä hyvinvoinnin ja osallisuuden tukena osallistumalla työpajapäiviin ja reflektoimalla kokemuksellisuutta tietoperustaan omassa oppimispäiväkirjassa.
Kulttuurinen hyvinvointi. Taide- ja kulttuurilähtöiset voimavaraistavat ja dialogiset menetelmät hyvinvoinnin ja osallisuuden tukena.
3. osio: Luovat ja toiminalliset menetelmät asiakastyössä
Ratkaisukeskeiset, dialogiset ja toiminnalliset mallit erilaisten asiakkaiden kohtaamisessa. Tavoitteellinen ja suunnitelmallinen ohjaustyö sosiaalialan ympäristössä.
Opitaan soveltamaan ratkaisukeskeisiä, dialogisia ja toiminnallisia malleja erilaisten a kohtaamisissa. Työskennellään Learnin by Developing -mallin mukaisesti työelämän yhteistyökumppanin kanssa.
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opintojakson Canvas-tilassa.