Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointialan palvelumuotoilu ja yrittäjyys (5 op)

Toteutuksen tunnus: G8366-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.05.2023 - 28.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.08.2023 - 31.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
2 op
Virtuaaliosuus
3 op
TKI-osuus
2 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Toimipiste
Laurea Otaniemi
Opetuskielet
suomi
Paikat
20 - 40
Koulutus
Fysioterapeuttikoulutus (SFG2), Laurea Otaniemi
Opettajat
Valpuri Seikkula
Johanna Leskelä
Vastuuopettaja
Valpuri Seikkula
Ryhmät
SFG221KA
Fysioterapeuttikoulutus, monimuotototeutus, K21, Otaniemi
Opintojakso
G8366

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvata fysioterapia yrittäjyyden ja itsenäisen ammatinharjoittamisen vaatimukset ja lainsäädännön
- kuvata hyvinvointipalvelujen kehittämisen käyttäjälähtöisiä tarpeita ja tavoitteita osana monialaisten innovaatioympäristöjen toimintaa
- soveltaa yrittäjämäisesti palvelumuotoilua kuntoutusasiakkaan hyvinvoinnin edistämisessä
- arvioida kriittisesti yrittäjämäisesti toteutetun palvelumuotoilun strategisia liiketoiminnan mahdollisuuksia kuntoutusasiakkaan hyvinvoinnin edistämisessä

Aika ja paikka

Opinnot suoritetaan osittain etäopetuksena ja osittain lähiopetuksena Otaniemen kampuksella, oppiminen tapahtuu luento-opetuksessa, itsenäisesti opiskellen sekä opiskelijoiden rakentamissa pienryhmissä. Toteutuksen oppimisympäristönä on Canvas.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kallankari, Sanna (2019): Muutoksen johtaminen arjessa. Opas sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Sitra (2020): Megatrendit.

Sitra (2021): Tulevaisuustaajuus.

Sitra (2022): Heikot signaalit.

Palvelumuotoilun kirjallisuus.

Muu toteutuksella käytettävä materiaali esitellään lähiopetuspäivillä ja Canvas verkkoympäristöissä.

Toteutustapa

Opintojakso jakautuu kahteen osaan, yrittäjyys 3op ja palvelumuotoilu 2op.
Yrittäjyys toteutetaan itsenäisesti verkkokurssina, joka löytyy opintojakson sivuilta.
Palvelumuotoilun osiossa perehdytään palvelumuotoilun periaatteisiin, tulevaisuusajatteluun ja megatrendeihin sekä tarkastellaan hyvinvointipalveluiden kehittämistä.
Opintojaksoon kuuluu pienryhmässä toteutettava projektityö, jossa palvelumuotoilun näkökulmasta tarkastellaan fysioterapeutin yritystoiminnan kehittämistä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakso toteutetaan syksyn 2023 aikana. Toteutuksen tarkempi aikataulu näkyy Pakissa suoraan toteutuksen varauksina sekä Canvasissa orientaatiomoduulin alla.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti:
”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen).
Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä."
Aiheesta löydät lisätietoa opiskelijaintrasta. Ole hyvä ja perehdy siihen mikäli aiot suorittaa opintojakson osaamisesi näyttönä.

Opintojaksolla osaamisen näyttämistä edeltää osaamisanalyysi (kts. lisätietoa opiskelijaintrasta). Osaamisanalyysit tulee olla palautettuna opintojakson opettajille sähköpostitse 20.9.2023 mennessä.

Toisen korkeakoulututkinnon / korkeakouluopintoja suorittanut voi anoa opintojaksolta hyväksilukua, jos aikaisemmat opinnot ovat sisältäneet yrittäjyyden ja/tai palvelumuotoilun opintojaksoja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakso on kokonaisuudessaan viisi (5) opintopistettä. Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Tällä opintojaksolla opiskelijat työmääräksi on siis arvioitu noin 135 tuntia.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hylätty (HYL)

Kaikkia tehtäviä ei ole palautettu ajallaan. Tehtävät eivät vastaa tehtävänantoa. Tehtävien sisältö on olematon tai ylimalkainen

Arviointiasteikko

H-5

Siirry alkuun