Luovuus ja toiminnallisuus asiakastyössä (5 op)
Toteutuksen tunnus: V1415-3045
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
22.05.2023 - 28.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
01.09.2023 - 17.12.2023
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- TKI-osuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- Laurea Verkkokampus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 40 - 60
- Koulutus
- Sosionomikoulutus (SSD2), Laurea Verkkokampus
- Opettajat
- Katri Kärkkäinen
- Vastuuopettaja
- Katri Kärkkäinen
- Ryhmät
-
SSD222SASosionomikoulutus, verkko-opinnot, S22, Verkkokampus
- Opintojakso
- V1415
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- hyödyntää omaa luovuuttaan ja voimavaroja asiakastyössä
- käyttää luovia ja toiminnallisia työmenetelmiä erilaisten asiakkaiden kanssa tehtävässä työssä
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opinnolla tulee tutustua teokseen:
Karjalainen, A-L. (toim.) 2019. Luovan toiminnan työtavat. Käsikirja sosiaali- ja terveysalalle. PS-kustannus. (Saatavilla E-kirjana!)
Tieto muusta sopivasta oppimateriaalista löytyy opintojakson Canvas-työtilasta.
Lisäksi opiskelija voi hyödyntää tehtävissä muuta sopivaa materiaalia. Tavoite on harjoitella omia tiedonhakutaitoja mm. Laurean Finnassa.
Toteutustapa
Opiskelija tutustuu erilaisiin luovien menetelmien ”kieliin”; musiikkiin, draamaan, kuvalliseen työskentelyyn sekä liikuntaan ja tanssiin ja pääsee pohtimaan omaa luovuuttaan asiakastyöpinnalla. Lisäksi jaksolla tutustutaan erilaisiin luovien toimintojen soveltamisalueisiin asiakastyössä oppimistehtävien kautta.
Vuorovaikutteinen verkkototeutus:
Opinto toteutetaan verkkototeutuksena Canvas-oppimisalustalla ja Zoom-verkkotapaamisissa. Opinto ei edellytä kampukselle tuloa.
Opinto muodostuu verkko-opetuksesta, sekä luovuuteen ja toiminnallisuuteen liittyvistä yksilö- ja paritehtävistä.
Opinnolla on käytettävissä luentotallenteet, jotka opiskelija opiskelee omatahtisesti. Lisäksi on läsnäolovelvollisia tapaamisia verkossa, joita ei tallenneta. Orientaatio tallennetaan ja se on katsottavissa jälkikäteen Canvasissa.
Opinto edellyttää aktiivisuutta ja sitoutumista vuorovaikutteiseen opiskeluun. Oppimispäiväkirjasta annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta ja tehtävissä hyödynnetään vertaispalautteenantoa.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintoon sisältyvä ohjausharjoitus on yhteydessä työelämään.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Tällä opintojaksolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa opintojaksolle tekemällä ENNAKKOTEHTÄVÄN. Opintojakson oppimisympäristö Canvas aukeaa n. 2 viikkoa ennen orientaatiotapaamista, jolloin opiskelija saa ennakkotehtävän ohjeistuksen.
Ellei opiskelija pääse osallistumaan orientaatioon, orientaatio kuunnellaan jälkikäteen tallenteelta. Orientaatioon osallistumisesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa opettajalle.
Opinnolla on vuorovaikutteisia tapaamisia, joissa on läsnäolovelvollisuus. Opintojakson ajankohdat löytyvät kalenterista ja Canvas-työtilasta.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Kansainvälisyys toteutuksella
Opiskelija voi ehdottaa opinnon toteuttamista kansainvälisessä projektissa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Jos sinulla on aiempaa osaamista ja haluat sopia osaamisen näytön, olethan yhteydessä vastuuopettajaan ennen orientaatiotapaamista.
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä.” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
Opintojakson työmäärä on keskimäärin 135 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
Opinnolla opiskelija tutustuu kokemuksellisesti erilaisiin luoviin menetelmiin ja niiden soveltamiseen. Opintojaksolla tarkastellaan luovuuden ja toiminnallisuuden voimavaraistavaa näkökulmaa asiakastyön näkökulmasta sekä omaa luovuutta asiakastyöpinnalla. Oman kokemuksellisuuden lisäksi opintojaksolla tutustutaan aiheeseen liittyvään tietoteoriaan.
Opintojakso koostuu seuraavista teemamoduuleista:
Moduuli 1: Luovuus ja toiminnallisuus voimavarana
Moduuli 2: Luovat ja toiminnalliset menetelmät asiakastyössä
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä Canvasissa.