Palveluyrityksen toimintaympäristö (5 op)
Toteutuksen tunnus: A9129-3007
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
18.05.2020 - 24.05.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
02.09.2020 - 18.10.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- TKI-osuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Toimipiste
- Laurea Leppävaara
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 15 - 40
- Koulutus
- Palveluelämysten tuottaminen ja kehittäminen (MSA2), Laurea Leppävaara
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tulkita matkailu- ja ravtsemisalaa toimintaympäristönä ja tunnistaa sen muutoksia
- esitellä arvoketjuja ja -verkostoja
Aika ja paikka
Opintojakso toteutetaan etäopetuksena Zoomissa ja verkossa.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Marttonen, S. & Parkko, J. 2009. Yrityksen ulkoisen toimintaympäristön arviointi. Kandidaatin työ. Lappeenrannan teknillinen yliopisto. https://doria.fi/bitstream/handle/10024/45022/nbnfi-fe200905071426.pdf?sequence=3
Jänkälä, S. 2016a. Ravitsemistoiminta. Toimialaraportit 1/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79841/1_2016_TOIMIALARAPORTTI_ravitsemistoiminta.pdf.
Jänkälä, S. 2016b. Matkailun ohjelmapalvelut. Toimialaraportit 4/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79842/Matkailun_ohjelmapalvelut_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Jänkälä, S. 2019. Matkailun toimialaraportti. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2019:3. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161292/TEM_3_2019_Matkailun_toimialaraportti.pdf
Viitala R. ja Jylhä E. 2013. Liiketoimintaosaaminen - Menestyvän yritystoiminnan perusta. Porvoo: Bookwell. Myös e-kirjana!
Muu oppimateriaali ilmoitetaan tehtävien yhteydessä opintojakson työtilassa Optimassa.
Toteutustapa
HUOMIO TOTEUTUSPÄIVITYS 10.8.2020:
TOTEUTUS ON KOKONAAN VERKOSSA JA KAIKKI TAPAAMISET OVAT ZOOMISSA.
LINKKI ZOOMIIN LÄHETETÄÄN SÄHKÖPOSTILLA TOTEUTUKSEN ALKUUN MENNESSÄ.
TÄRKEÄÄ:
VARMISTAT OPISKELUPAIKKASI TOTEUTUKSELLA OSALLISTUMALLA ALOITUSKERRALLE ZOOMISSA KE 2.9. TAI ILMOITTAMALLA POISSAOLOSTA ALOITUSKERRALTA ETUKÄTEEN LEILA JAAKKOLALLE, leila.jaakkola@laurea.fi.
.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja kaikki muu opiskeluun liittyvä materiaali on opintojakson Optima- työtilassa.
Ohjaus ja viestintä tapahtuu Zoom-tapaamisissa ja Optimassa.
Opintojaksolla on kalenterivarauksena 5 etäopetuskertaa ja 2 tiimityöskentelykertaa.
Opintojakson tehtäviä työstetään tiimissä ja yksilötyönä näiden kertojen välillä.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Opintojaksolla tehdään projektityö opiskelijoiden muodostamissa tiimeissä: Tuotoksena on PESTEL- analyysi ja -raportti MaRaVA-alan toimintaympäristöstä yritykselle hyödynäten Palveluyrityksen lliketoiminta - markkinointin-opintojaksolla tuotettua liiketoimintasuunnitelmaa. Raportti kirjoitetaan tutkimuksellisen kirjoittamisen osaamista syventämällä.
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson aikataulu ja työtilan perustiedot Optimassa avautuvat ke 2.9..
Etäopetus- ja tiimityöskentekerrat ovat Tuudossa
Kansainvälisyys toteutuksella
Ei koske tätä opintojaksoa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei koske tätä opintojaksoa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Keskimääräinen työmäärä/opiskelija (h) tehtävää kohden:
PESTEL-analyysi ja raportin kirjoittaminen 105 h
Opponointi, itse- ja vertaisarviointi 10 h
Osallistuminen Zoom-tapaamisiin ja tiimityöskentykertoihin 20 h
Yhteensä 135 h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
Sisältö ja sen jaksotus
MaRaVa-alalla keskeistä sisältöä:
- yrityksen makroympäristö ja PESTEL-viitekehys: taloudellinen ympäristö, ekologinen ympäristö, sosiaalinen ympäristö, teknologinen ympäristö, poliittiinen ympäristö ja lainsäädännöllinen ympäristö
- toimialat ja niiden muutostekijät sekä muutostekijöiden ennakointi Pestel-viitekehyksessä
Opintojakson muita käsiteitä:
- työlainsäädäntö, elintarvikelainsäädäntö, alkoholilainsäädäntö, ympäristölainsäädäntö ym.
- arvoketjut- ja verkostot
Arviointiasteikko
H-5
Lisätiedot
HUOMIO: VARMISTAT OPISKELUPAIKKASI OPINTOJAKSOLLA OSALLISTUMALLA ENSIMMÄISELLE ETÄOPETUSKERRALLE KE 2.9. - ILMOITATHAN, JOS ET VOI OSALLISTUA.
TIIMIEN MUODOSTAMINEN ALOITETAAN 1. LÄHIOPETUSKERRALLA.