Siirry suoraan sisältöön

Projektinhallinta ja viestintä (5 op)

Toteutuksen tunnus: YY00BW72-3030

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 04.12.2022

Ajoitus

12.01.2023 - 02.06.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sosionomikoulutus (SSB2), Laurea Hyvinkää

Opettaja

  • Paula Väliaho
  • Pia Nummila
  • Monika Cseh
  • Anja Mertanen

Vastuuopettaja

Paula Väliaho

Ryhmät

  • SSB223KA
    Sosionomikoulutus, monimuotototeutus, K23, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitella ja raportoida projektin etenemistä projektinhallinnan eri osa-alueita huomioiden ja projektinhallinnan perustyökaluja käyttäen
- kirjoittaa tutkittuun tietoon pohjautuvaa tekstiä luotettavia alansa lähteitä käyttäen ja niihin viitaten
- viestiä tavoitteellisesti kohderyhmä ja tarve huomioiden
- hyödyntää projektinhallinnassa ja viestinnässä tietoteknisiä työvälineitä

Toteutustapa

Opintojakso toteutuu monimuotototeutuksena Hyvinkään kampuksella ja etänä keväällä 2023. Opintojaksoon kuuluu osin läsnäolovelvollista opetusta, ohjausta sekä pienryhmä- ja yksilötyöskentelyä. Opintojakso rakentuu neljästä, toiseensa linkittyvästä osasta: projektinhallinnasta, viestinnästä, tiedonhausta ja tietotyövälineistä. Jokaisesta osuudesta vastaa oma lehtorinsa.

Projektinhallinta / Paula Väliaho
Projektinhallinnan osalta opintojaksolla toteutetaan yhdessä hyvinkääläisten kumppanien kanssa 9.-luokkalaisille suunnattu Ysiltä elämään -tapahtuma, jonka koordinoinnista vastaa Hyvinkään nuorisopalvelut. Ysiltä elämään -työskentelyyn osallistuminen linkittyy opintojaksoon DIalogi, kohtaaminen ja ammatillinen vuorovaikutus.

Opiskelijaryhmä jakautuu pienryhmiin yhteistyökumppaneiden mukaan. Ysiltä elämään -työskentely rytmittää projektia suunnittelusta sen raportointiin asti.

Viestintä / Anja Mertanen
Viestinnän osiossa harjoitellaan esiintymistä, lähteiden käyttöä ja sujuvan asiatekstin kirjoittamista. Viestinnän tehtäviä ovat oikeakielisyystesti, lähteet ja viitteet -testi sekä essee. Testit arvioidaan hyväksytty/hylätty ja essee H - 5. Tehtäväpalautusten aikataulu on canvasissa. Viestinnän osio kytkeytyy läheisesti kurssin projektityöskentelyyn.

Tiedonhaku / Monika Cseh

Opintojakson sähköisenä oppimisympäristönä toimii Canvas. Siellä on myös opintojakson ensisijainen keskustelukanava. Kaikki opintojakson tehtävät palautetaan Canvas-tilaan, ei lehtoreille s-postitse.

Tehtävistä annetaan palautetta tehtävänannossa esitetyin käytännöin.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson kirjallisuus ja materiaali on eritelty opintojakson Canvas-tilassa. Myös muuta kuin mainittua materiaalia voi käyttää lähdekritiikin muistaen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu.

Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen, TOPI). piskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä.”

Projektinhallinta ja viestintä -opintojakson näyttöosuuksista vastaa jokainen lehtori omalta osaltaan. Lisätietoa saa kysymällä lehtorilta ja opiskelijaintrasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Opintojaksolla tehdään yhteistyötä useiden Hyvinkäällä nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa ja luodaan yhdessä Ysiltä elämään -tapahtuma. Tapahtuma on perinteinen osa hyvinkääläisten yhdeksäsluokkalaisten kevätlukukautta, yhteistyötä Laurean sosionomiopiskelijoidenkin kanssa on tehty jo vuosia.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson opetuksessa on läsnäolovelvollisuus:

12.1. orientaatio
20.1. tiedonhaku
26.1. yhteistyökumppanit
9.2. projektisuunnitelmatyöskentely
3.3. Väliseminaari
30.3. Demo
25.5. seminaari

Opintojakson tarkempi aikataulu löytyy lukujärjestyksessä. Ysiltä elämään -työskentelyyn liittyviä läsnäolovelvollisia opetuskertoja/päiviä on myös Dialogi, kohtaaminen ja ammatillinen vuorovaikutus -opintojakson puitteissa.

Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Kansainvälisyys toteutuksella

Opintojaksolla ei ole syksyn 2022 tietojen perusteella kv-yhteyksiä. Niitä voidaan kuitenkin lisätä tilanteen mukaan ja myös opiskelija-aloitteesta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Tämä jakautuu opintojakson osa-alueiden kesken keskimäärin:
* projektinhallinta 3 op
* viestintä 1,5 op
* tietotyövälineet 0,5 op

Tiedonhallinta-osuuden linkittyessä muihin.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla toteutetaan projektina Ysiltä elämään -tapahtuma yhdessä hyvinkääläisten nuorten kanssa toimivien yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtuman toteutuminen linkittyy vahvasti myös opintojakson muiden osa-alueiden ja osin myös Dialogi, kohtaaminen ja ammatillinen vuorovaikutus -opintojakson kanssa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Itsearviointi on opiskelijan nähtävillä opintojakson Canvas-tilassa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Projektinhallinnan osuudesta saadaan arvosana pienryhmittäin. Tämä arvosana on koko projektiryhmälle sama ellei muuta tule ilmi.

Viestinnän osuudesta opiskelijat saavat yksilölliset arvosanat.

Tietotyövälinetehtävä tehdään yksilötyönä ja se arvioidaan hyväksytty/hylätty.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason I mukaisia kriteereitä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja -tilanteita selittäessään
- etsiä tietoa eri tietolähteistä
- raportoida

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia ryhmän jäsenenä
- suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä
- vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Lisätiedot

Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 1.