Siirry suoraan sisältöön

Ammatillisten työmenetelmien harjoittelu (Varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus) (15 op)

Toteutuksen tunnus: V1536-3020

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

23.11.2020 - 28.11.2021

Ajoitus

01.01.2021 - 31.12.2021

Opintopistemäärä

15 op

TKI-osuus

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Laurea Lohja, sote

Toimipiste

Laurea Porvoo

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 100

Koulutus

  • Sosionomikoulutus (SSY2), Laurea yhteinen

Opettaja

  • Maire Antikainen
  • Pihla Salemaa
  • Paula Väliaho
  • Marika Kivistö
  • Hannele Pulkamo

Vastuuopettaja

Paula Väliaho

Ryhmät

  • SSB220KN
    Sosionomikoulutus, päivätoteutus, K20, Hyvinkää
  • SSP220KA
    Sosionomikoulutus, monimuotototeutus, K20, Porvoo
  • SSF220SA
    Sosionomikoulutus, monimuotototeutus, S20, Lohja
  • SSF219SA
    Sosionomikoulutus, monimuotototeutus, S19, Lohja

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- tukea ja ohjata tavoitteellisesti erilaisia asiakkaita ja asiakasryhmiä
- analysoida ja käyttää ammattityössä käytettyjä menetelmiä
- hahmottaa työyhteisön ja organisaation perustehtävää
- osallistua aktiivisesti ja vastuullisesti työyhteisön toimintaan
- toimia sosiaalialan eettisten periaatteiden mukaisesti

Toteutustapa

Ilmoittaudu tälle opintojaksolle, mikäli olet C-alueen (Hyvinkää, Lohja, Porvoo) sosionomiopiskelija ja suoritat varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuteen liittyvän Ammatillisten työmenetelmien harjoittelun vuonna 2021. Harjoitteluiden Canvas-tilaan voit liittyä osoitteessa https://canvas.laurea.fi/enroll/63CGKB

Opintojaksolle ilmoittautumisen lisäksi muista ilmoittaa harjoittelupaikan tiedot e-lomakkeella hyvissä ajoin, viimeistään kolme viikkoa ennen harjoittelusi alkua. Kun olet täyttänyt e-lomakkeen, saat sen tallennuksesta tiedon sähköpostiisi. Kun e-lomakkeesi käsitellään ja mikäli harjoittelupaikkasi hyväksytään, saat uuden sähköpostin, missä ilmoitetaan harjoitteluasi ohjaavan lehtorin nimi. Sovi hänen kanssaan tarkemmista käytänteistä.

HUOM! Koska työskentelet harjoittelupaikassasi alle 18-vuotiaiden kanssa, tulee sinun esittää Laureassa rikostaustaote ennen harjoittelusi alkamista. Ajantasaiset tiedot otteen esittämiseksi löydät Linkistä, https://laureauas.sharepoint.com/sites/linkfi/opintojenkulku/harjoittelut/rikostaustaote/Sivut/default.aspx

Kaikki harjoittelumateriaalit (mm. yleisohje ja harjoittelutehtävät) ja -linkit löydät vuoden 2020 loppuun asti Harjoittelu/SOSIONOMI-Optima-tilan etusivulta ja vuoden 2021 alusta harjoittelun Canvas-tilasta.

Lisätietoja varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuteen liittyvistä opinnoista: https://laureauas.sharepoint.com/sites/linkfi/Dokumentit/Vararehtorin%20p%c3%a4%c3%a4t%c3%b6s%203_2020_Varhaiskasvatuksen%20opettajan%20kelpoisuutta%20tuottavat%20opintojaksot.pdf

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kirjallisuus löytyy eriteltynä harjoitteluittain vuoden 2020 loppuun asti Harjoittelu/SOSIONOMI-Optima-tilasta ja vuoden 2021 alusta harjoittelun Canvas-tilasta.

Myös muun kirjallisuuden käyttäminen on mahdollista. Muista lähdekritiikki!

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa tämän harjoittelun osalta harjoittelukoordinaattori Paula Väliaho, sovi käytänteistä hänen kanssaan.

Harjoittelut voi suorittaa myös palkkatyön yhteydessä. Harjoittelutehtävät ovat lähtökohtaisesti samat kuin vastaavassa harjoittelussa muutenkin.

Sekä näytön että palkallisen harjoittelun arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Linkistä.

Löydät lisätietoa vuoden 2020 loppuun asti Harjoittelu/SOSIONOMI-Optima-tilasta ja vuoden 2021 alusta harjoittelun Canvas-tilasta.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Harjoittelun laajuudesta 14 op (378 h) toteutuu harjoittelupaikalla / siihen liittyvissä vierailukohteissa. Se, miten aika jaksottuu, sovit itse harjoittelupaikassasi.

Harjoittelussa ohjaus on olennaisessa osassa, tästä syystä harjoittelupaikkasi ohjaajan tuleekin olla taustaltaan sosionomi tai vastaava. Harjoitteluun kuuluu myös ohjaustapaaminen yhdessä sinun, harjoittelupaikkasi ohjaajan ja harjoitteluasi ohjaavan lehtorin kanssa. Palkallisessa harjoittelussa työpaikan ei tarvitse nimetä ohjaajaa eikä siihen lähtökohtaisesti kuulu ohjaustapaamista harjoittelua ohjaavan lehtorin kanssa.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Harjoitteluopintojaksolle voi ilmoittautua ja sen voi suorittaa läpi vuoden. Huomioi, että lehtoreiden kesä- ja jouluvapaajaksojen aikana harjoittelun e-lomakkeita ei kuitenkaan käsitellä tai ohjaustapaamisia järjestetä.

Lukukausittain järjestetään sparrauksia ja kampuksittain välitapaamisia. Lisäksi harjoittelukoordinaattori päivystää noin kerran kuukaudessa Zoomissa. Tarkemmat aikataulut löydät lukujärjestyksestäsi, kun olet ilmoittautunut harjoittelun opintojaksolle ja ilmoittautumisesi on käsitelty. Harjoittelukohtaisiin sparrauksiin ja -koordinaattorin päivystyksiin ei ole ennakkoilmoittautumista, välitapaamisiin ilmoittaudutaan etukäteen Canvasissa. Voit ilmoittautua juuri siihen C-alueen välitapaamiseen, mikä sinulle aikataulullisesti ja maantieteellisesti parhaiten sopii. Sparrauksiin ja välitapaamisiin on suositeltava osallistuminen ja niihin osallistuminen sisältyy harjoitteluaikaan.

Kansainvälisyys toteutuksella

Harjoittelu on mahdollista suorittaa myös ulkomailla. Katso lisätietoa Linkistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työssäoppimisaika noudattelee harjoittelupaikassa noudatettavaa työaikaa niin, että opiskelija saa mahdollisimman kattavan kuvan harjoittelupaikassa tehtävästä työstä.

Kokonaisharjoitteluaika on 15 op~400 h. Se sisältää työpaikalla tapahtuvan harjoittelun ja oppimistehtävät, tutustumisen harjoittelupaikan yhteistyökumppaneihin sekä harjoitteluun liittyvät opintokäynnit (esim. toisen opiskelijan harjoittelupaikkaan). Käytännöllisen työn osuuteen lasketaan myös ohjaustilanteet ja palautekeskustelut. Raportointiin ja oppimistehtäviin käytetään yhden opintopisteen suorittamista vastaava aika (27 h). Tämän ajan toteuttamisesta sovit harjoittelupaikan ohjaajan kanssa.

Sovi myös harjoitteluajan jaksottumisesta harjoittelupaikan kanssa. Mikäli harjoitteluaika ei ole säännöllinen, täytä työaikaseurantaa ja liitä se raporttiisi.

Lisätietoja opiskelijoille

Harjoitteluasioita koordinoiva lehtori: Paula Väliaho, 041-458 6910, paula.valiaho(at)laurea.fi

Yhteyshenkilö yhteistyösopimus- ja ohjauspalkkioasioissa: Opintosihteeri Sirpa Antila 0401391196, Sirpa.Antila@laurea.fi. Huomioi, että sopimukset ovat ns. kattosopimuksia ja ne menevät suoraan harjoittelupaikan organisaatioon.

Tieto ohjaavasta opettajasta ilmoitetaan harjoittelun hyväksymisilmoituksen yhteydessä olevassa e-lomakkeessa. Kukin ohjaava opettaja sopii ohjauskäytännöistään itse.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa. ”Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön” (Laurean tutkintosääntö).

Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuutta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

”Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. … Hylätyn suorituksen voi uusia kaksi kertaa.” (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu.

Kaikki harjoitteluraportit tarkistetaan Urkund-plagioinninkäsittelyohjelmalla.