Elintarvikkeiden ja ruokapalveluiden turvallisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: R0382-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
26.11.2018 - 02.12.2018
Ajoitus
28.01.2019 - 22.03.2019
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Laurea-ammattikorkeakoulu
Toimipiste
Laurea Leppävaara
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 50
Koulutus
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat
Opettaja
- Mervi Niemelä
Vastuuopettaja
Mervi Niemelä
Ryhmät
-
TOP218SYTäydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S18, Palvelualat
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- soveltaa elintarvikkeiden ja ruokapalvelujen turvallisuutta ohjaavaa lainsäädäntöä
- kuvata elintarvikeketjun mikrobiologisten, kemiallisten ja muiden riskien mahdolliset vaikutukset ruokatuotantoon
- laatia korjaavia toimenpiteitä yrityksen laadunhallintajärjestelmään
Toteutustapa
Opintojakson sisältö
Opintojakson keskeistä sisältöä on elintarviketurvallisuuden ajankohtaiset asiat ja valmisteilla oleva uusi elintarvikelainsäädäntö. Opintojakson kantavina teemoina ovat elintarvikkeiden mikrobiologiset ja kemialliset riskit, elintarvikelainsäädäntö, tuoteväärennökset ja kyberturvallisuus elintarvike- ja ruoka-alalla.
Opiskelijat saavat sähköpostilla ohjeet Laurean tunnusten aktivointiin ennen opintojakson alkua.
Opintojakso on täysin virtuaalinen ja ei sisällä kontaktikertoja.
Opintojakso etenee teemoittain ja viikko-ohjelman mukaan, jota on hyvä noudattaa. Jokaisessa teemassa on itseopiskelumateriaalia. Oppimistehtävät, käsitteenmäärittely- tehtävä, osaamisloki, essee ja skenaariokortti- tehtävä tehdään yksilötyönä.
Ohjaus ja viestintä tapahtuu opintojakson Optima- työtilan kautta.
Aika ja paikka
Opintojakso on osa CampusOnline -tarjontaa
Opintojakson Optima -työtila avataan opiskelijoille ma 28.1.2019
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaalina käytetään alan lainsäädäntöä, tutkimuksia ja muita julkaisuja.
Oppimateriaali ja lähteet ovat opintojakson Optima -työtilassa
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei koske tätä opintojaksoa.
Työelämäyhteistyö ja/tai TKI
Tutkimuksellisuus oppimistehtävissä:
- Teoreettinen essee
- Skenaariokortit
Toteutuksen tärkeät päivämäärät
Opintojakson Optima- työtila avataan opiskelijoille ma 28.1.2019
Opintojakso päättyy pe 22.3.2019. ja opintojakso on arvioitu viimeistään pe 8.4.2019
Opintojakson aikana viikoittain tehdään tehtäviä, luetaan itseopiskelumateriaalia ja käydään osaamislokissa pienimuotoista ohjauskeskustelua opettajan kanssa.
Esseestä tehdään vertaisarvioiti ja näin ollen esse tulisi palauttaa aikataulun mukaan, viimeistään pe 15.3. Muiden tehtävien palautuspäivämääristä voidaan hieman joustaa.
Pe 22.3. mennessä tulisi palauttaa kaikki tehtävät.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja kaikki muu opiskeluun liittyvä materiaali on opintojakson Optima- työtilassa.
Kansainvälisyys toteutuksella
Ei koske tätä opintojaksoa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojaksolla on neljä tehtävää ja kaikki tehtävät ovat yksilötehtäviä.
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina
1. Käsitteenmäärittely -tehtävä, 5h
2. Osaamisloki, 5h
3. Essee, 85h
4. Skenaario -kortti, 20h
Muu perehtyminen opintojakson materiaaleihin, 15h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 130 tuntia.
HUOM! Jos käsitteenmäärittelytehtävää ei ole palautettu sen palautuspäivään mennessä, niin tämä on osoitus siitä, että opiskelija ei ole aikeissa suorittaa opintojaksoa. Käsitteenmäärittelytehtävän viimeisen palautuspäivän jälkeen opintojaksolta poistetaan sellaiset opikelijat, jotka eivät ole palauttaneet ko tehtävää.
Sisältö ja sen jaksotus
Keskeinen sisältö:
- elintarvikkeisiin liittyvät mikrobiologiset ja kemialliset riskitekijät
- riskinarviointi
- HACCP
- elintarvikevalvonta
- elintarvikelainsäädäntö
- jäljitettävyys ja tuotteen takaisinveto
- elintarvikkeiden tuoteväärennökset
- kyberturvallisuus elintarvikeprosesseissa
Lisätietoja opiskelijoille
Suositus edeltävistä opinnoista, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot tai
- vastaava osaaminen.
Suositus edeltävistä opinnoista, muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat:
- Elintarvikehygienian perusteet. Omavalvontaan, hygieenisiin työskentelytapoihin ja työntekijän henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät teoriat.
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävien arvioinnissa käytetään yhteisiä valmistumisvaiheen opiskelijan osaamisen arviointikriteereitä.
Tehtävien arviointi:
1. Käsitteenmäärittely- tehtävä, arviointi 1-5
2. Osaamisloki, arviointi HYL/ HYV
3. Essee, arviointi 1-5 sekä vertaisarviointi
4. Skenaario- kortti, arviointi 1-5
Itsearviointi tehdään koko opintojakson osalta ja suhteessa omiin opintojakson alussa asetettuihin tavoitteisiin.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuutta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä
Esitietovaatimukset
A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot tai vastaava osaaminen.