Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeiden ja ruokapalveluiden turvallisuus (5 op)

Toteutuksen tunnus: R0382-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.09.2018 - 14.09.2018

Ajoitus

17.09.2018 - 16.11.2018

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

TKI-osuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea-ammattikorkeakoulu

Toimipiste

Laurea Leppävaara

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

15 - 50

Koulutus

  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOP2), Palvelualat

Opettaja

  • Mervi Niemelä

Vastuuopettaja

Mervi Niemelä

Ryhmät

  • TOP218SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S18, Palvelualat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- soveltaa elintarvikkeiden ja ruokapalvelujen turvallisuutta ohjaavaa lainsäädäntöä
- kuvata elintarvikeketjun mikrobiologisten, kemiallisten ja muiden riskien mahdolliset vaikutukset ruokatuotantoon
- laatia korjaavia toimenpiteitä yrityksen laadunhallintajärjestelmään

Toteutustapa

Opintojakso on täysin virtuaalinen ja ei sisällä kontaktikertoja.
Opintojakson tarkempi aikataulu, tehtävät ja kaikki muu opiskeluun liittyvä materiaali on opintojakson Optima- työtilassa.
Ohjaus ja viestintä tapahtuu opintojakson Optima- työtilan kautta.
Tervetuloa opintojaksolle!

Aika ja paikka

Opintojakso on osa eAMK -tarjontaa
Opintojakson Optima -työtila avataan opiskelijoille 17.9.2018

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään alan lainsäädäntöä, tutkimuksia ja muita julkaisuja.
Oppimateriaali ja lähteet ovat opintojakson Optima -työtilassa

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei koske tätä opintojaksoa.

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

Tutkimuksellisuus oppimistehtävissä:
- Teoreettinen essee
- Skenaariokortit

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson Optima- työtila avataan opiskelijoille ma 17.9.2018
Opintojakso päättyy pe 16.11.2018. ja opintojakso on arvioitu viimeistään pe 7.12.2018

Kansainvälisyys toteutuksella

Ei koske tätä opintojaksoa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla on neljä tehtävää ja kaikki tehtävät ovat yksilötehtäviä.
Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, arvio tunteina
1. Käsitteenmäärittely -tehtävä, 5h
2. Osaamisloki, 5h
3. Essee, 85h
4. Skenaario -kortti, 20h
Muu perehtyminen opintojakson materiaaleihin, 15h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 130 tuntia.
HUOM! Jos käsitteenmäärittelytehtävää ei ole palautettu sen palautuspäivään mennessä, niin tämä on osoitus siitä, että opiskelija ei ole aikeissa suorittaa opintojaksoa. Käsitteenmäärittelytehtävän viimeisen palautuspäivän jälkeen opintojaksolta poistetaan sellaiset opikelijat, jotka eivät ole palauttaneet ko tehtävää.

Sisältö ja sen jaksotus

Keskeinen sisältö:
- elintarvikkeisiin liittyvät mikrobiologiset ja kemialliset riskitekijät
- riskinarviointi
- HACCP
- elintarvikevalvonta
- elintarvikelainsäädäntö
- jäljitettävyys ja tuotteen takaisinveto
- elintarvikkeiden tuoteväärennökset
- kyberturvallisuus elintarvikeprosesseissa

Lisätietoja opiskelijoille

Suositus edeltävistä opinnoista, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat:
- A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja
- A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot tai
- vastaava osaaminen.
Suositus edeltävistä opinnoista, muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat:
- Elintarvikehygienian perusteet. Omavalvontaan, hygieenisiin työskentelytapoihin ja työntekijän henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät teoriat.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävien arvioinnissa käytetään yhteisiä valmistumisvaiheen opiskelijan osaamisen arviointikriteereitä.
Tehtävien arviointi:
1. Käsitteenmäärittely- tehtävä, arviointi 1-5
2. Osaamisloki, arviointi HYL/ HYV
3. Essee, arviointi 1-5 sekä vertaisarviointi
4. Skenaario- kortti, arviointi 1-5
Itsearviointi tehdään koko opintojakson osalta ja suhteessa omiin opintojakson alussa asetettuihin tavoitteisiin.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija osaa:
• Käyttää systemaattisesti ammattikäsitteitä.
• Osaa perustella ja analysoida toimintaansa yleisillä ohjeilla sekä tutkitun tiedon avulla.
• Toimii itsenäisesti erilaisissa tehtävissä kulloisessakin toimintaympäristössä.
• Soveltaa monipuolisesti opittuja tekniikoita ja malleja.
• Toimia ja perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija osaa:
• Käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteitä.
• Valitsee toimintatapoja tutkitun tiedon ja ohjeistuksen perusteella.
• Toimii systemaattisesti ja kriittisesti tavoitteiden suunnassa monimutkaisissa tilanteissa. Toiminta on usein joustavaa, järjestelmällistä, luovaa ja aktiivista.
• Osaa valita toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja ja perustella valintansa.
• Soveltaa kriittisesti ammattieettisiä periaatteita toiminnassaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
• Käyttää asiantuntevasti ja laaja-alaisesti ammattikäsitteitä sekä hallitsee kokonaisuuksia.
• Kehittää toimintatapoja vertailemalla, yhdistelemällä ja valitsemalla tutkittua tietoa.
• Toimii aloitteellisesti ja innovatiivisesti tavoitteiden mukaan. Toiminta on pääsääntöisesti uutta luovaa, työelämää kehittävää ja selkeän ammatillista.
• Osaa valita, yhdistellä ja kehittää toimintaan soveltuvia tekniikoita ja malleja.
• Soveltaa kriittisesti ammattieettisiä periaatteita monimutkaisissa ja ennakoimattomissa tilanteissa.

Esitietovaatimukset

A9131 Laatu ravitsemispalveluissa ja A9146 Palvelujärjestelmien kehittäminen -opintojaksot tai vastaava osaaminen.