•   Pitkäaikaissairaan hoitotyö R0190-3038 07.01.2021-31.05.2021  10 op  (SHG220SA, ...) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opiskelija osaa
    - perustella kansansairauksien ennaltaehkäisyn merkityksen yksilölle, perheelle ja yhteiskunnalle aiheutuvien vaikutusten näkökulmasta
    - perustella terveyden edistämisen lähestymistapoja ja menetelmiä asiakaslähtöisessä hoitotyössä
    - suunnitella, toteuttaa ja arvioida pitkäaikaissairaan hoitotyötä ja omahoidon tukea
    - selittää keskeiset sisätautien alaan kuuluvat sairaudet ja hoidon lääketieteelliset perusteet
    - suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakaslähtöistä ohjausta sekä perustella erilaisia lähestymistapoja ja ohjausmenetelmiä terveyden edistämisessä ja pitkäaikaissairaan hoitotyössä
    - kuvata keskeiset terveellisiin elämäntapoihin liittyvät kansalliset ja kansainväliset suositukset
    - perustella ravitsemustilan arvioinnin hyvät käytännöt ja menetelmät
    - kuvata keskeiset pitkäaikais- ja akuuttihoidossa käytettävät lääkeaineryhmät, lääkeaineet ja lääkkeet ja niiden vaikutusmekanismit
    - perustella turvallisen rokottamisen käytännöt

    Vastuuopettaja

    Minna Nikula

    Toteutusmuoto

    10% Lähiopetus, 90% Etäopetus

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Kirjallisuus: Ahonen, O., Blek-Vehkaluoto, M., Ekola, S., Partamies, S., Sulosaari, V. & Uski-Tallqvist, T. 2019. Kliininen hoitotyö: Sisätauteja, kirurgisia ja syöpätauteja sairastavan hoito. 6. uudistettu painos. SanomaPro, Helsinki. Soveltuvin osin. Lisäksi opintojakson orientaatiossa ja opetuksessa osoitettu materiaali. Verkkoympäristöt Canvas ja Moodle (rokotusosaaminen).

    Toteutustapa

    Osa 1 Terveyden edistäminen ja pitkäaikaissairaan hoitotyö: lähitapaamiset, verkkotehtävät, kirjalliset tehtävät, seminaariesitys, tentti, työpajatyöskentely ja simulaatioharjoitukset.
    Osa 2 Rokotusosaamisen perusteet: verkkotehtävät (portfolio ja tentti) ja harjoitukset.
    Osa 3 Farmakologia: verkkotehtävät ja tentti
    Osa 4 Sisätaudit: verkkotehtävät ja tentti

    Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

    Osa 1 Terveyden edistäminen ja pitkäaikaissairaan hoitotyö 5 op, T1-K5, hylätty. Suonensisäisen neste- ja lääkehoidon sekä kanyloinnin tentti on verkkotentti, joka suoritetaan valvotusti. Arviointi hyväksytty/hylätty.
    Osa 2 Rokotusosaamisen perusteet 2 op, hyväksytty/hylätty.
    Osa 3 Farmakologia 1,5 op, hyväksytty/hylätty.
    Osa 4 Sisätaudit 1,5 op, hyväksytty/hylätty.

    Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

    Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen.

    Opetuskieli/-kielet
    • suomi
    Suorituskieli/-kielet
    • suomi
    Ajoitus

    07.01.2021 - 31.05.2021

    Ilmoittautumisaika

    23.11.2020 - 29.11.2020

    Ryhmä(t)
    • SHG220SA
    • SHG220SA2
    Paikkoja

    20 - 40

    Yksikkö

    Laurea Otaniemi, sote

    Opettaja(t)

    Anna Ojala, Minna Nikula, Pirjo Huikko

    Lisätietoja opiskelijoille

    Edellyttää opiskelijan osallistumista samanaikaisesti opintojakson R0192 osan 1 ja 2 harjoituksiin/hankkeeseen.
    Opintojakson orientaatioon ja harjoituksiin osallistuminen on pakollista.

    Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija.(Lauran tutkintosääntö.)

    Pitkäaikaissairaan hoitotyön, suonensisäisen neste- ja lääkehoidon sekä kanyloinnin tentti ovat luokassa valvottavia verkkotenttejä. Osallistuminen edellyttää oman kannattavan tietokoneen käyttöä. Tenttiin tulee tulla paikalle 5 min ennen tentin alkua, jotta saat tietokoneesi ajoissa valmiiksi. Tentti alkaa lukujärjestyksessä ilmoitettuun aikaan.

    Koulutus

    Sairaanhoitajakoulutus (SHY2), Laurea yhteinen

    Toimipiste

    Laurea Otaniemi

    T&K osuus

    1 op

    Virtuaaliosuus

    9 op

    Arviointiasteikko

    H-5

    Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

    Työelämäkumppani Let´s Virtual, videon tuottaminen

    Toteutuksen tärkeät päivät

    Katso Pakki:
    Orientaatio
    Pakolliset lähiopetuspäivät ja harjoitukset (keskimäärin 2 päivää kuukaudessa)
    Tentit (Lääkelaskutentti, Pitkäaikaissairaan hoitotyön (YleSH kliininen osakoe 2) tentti, Neste- ja lääkehoidon sekä kanyloinnin tentti, farmakologian tentit ja sisätautien tentti, rokotusosaamisen tentti)
    Seminaari (Terveyden edistämisen hankeseminaari)
    Harjoitteluinfo (sisätautien hoitotyön harjoittelu 7 vkoa)

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    Osa 1 Terveyden edistäminen ja pitkäaikaissairaan hoitotyö 5 op (135 h)
    Osa 2 Rokotusosaamisen perusteet 2 op (54 h)
    Osa 3 Farmakologia 1,5 op (40,5 h)
    Osa 4 Sisätaudit 1,5 op (40,5 h)

    Sisältö ja sen jaksotus

    Osa 1 Terveyden edistäminen ja pitkäaikaissairaan hoitotyö 5 op:
    - Terveyden edistäminen: terveyden edistämisen keskeiset käsitteet ja teoriat sekä ohjausosaaminen hoitotyössä: mm. tupakoinnin lopettaminen, terveellinen ravitsemus, liikunta, painonhallinta, alkoholin riskikäytön tunnistaminen, uni ja sosiaaliset suhteet sekä yksilöohjaus, motivoiva ohjaus ja varhaisen puuttumisen menetelmät.
    - Pitkäaikaissairaan hoitotyö: mm. sydän- ja verisuonisairaudet, keuhkosairaudet, diabetes, maksasairaudet, syöpä ja kroonisten haavojen hoito. Keskeistä pitkäaikaissairauksia sairastavien potilaiden tarkkailu, hoito, ohjaus ja ennaltaehkäisy.
    - Suonensisäisen neste- ja lääkehoidon perusteet ja kanylointi.
    Osa 2 Rokotusosaamisen perusteet: rokotuksilla ehkäistävät taudit, osaava rokottaja, asiakkaan tukeminen ja ohjaaminen rokotuspäätöksen teossa, rokottamisen hyödyt sekä rokottamisessa huomioitavat asiat ennen rokottamista, rokottamisen aikana ja rokottamisen jälkeen.
    Osa 3 Farmakologia
    Osa 4 Sisätaudit

    Aika ja paikka

    Otaniemi, kevät 2021.

    Arviointikriteerit
    Tyydyttävä

    Opiskelija osaa: AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI: - käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään - etsiä tietoa eri tietolähteistä - raportoida AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN: - toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen - toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa - ottaa vastaan ohjausta RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS: - toimia ryhmän jäsenenä - suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä - toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti - noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

    Hyvä

    Opiskelija osaa: AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI: - käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään - koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa - raportoida sovitulla tavalla AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN: - toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen - toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa - osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS: - toimia tavoitteellisesti ryhmässä - suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä - havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä - perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

    Kiitettävä

    Opiskelija osaa: AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI: - käyttää monipuolisesti ammattikäsitteitä - vertailla ja valita tarkoituksenmukaista tietoa - raportoida ja viestiä ammattimaisesti AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN: - toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen - ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta - ennakoida ohjaustarpeitaan - edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä - hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS: - toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä - suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden