Operating Environment in a Service Company (5cr)
Code: A9129-3008
General information
- Enrollment
- 25.11.2019 - 01.12.2019
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 15.01.2020 - 22.03.2020
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 4 cr
- Virtual proportion
- 1 cr
- RDI proportion
- 4 cr
- Mode of delivery
- Blended learning
- Campus
- Laurea Leppävaara
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 15 - 30
- Degree programmes
- Palveluelämysten tuottaminen ja kehittäminen (MSA2), Laurea Leppävaara (Finnish)
Learning outcomes
The student is able to  
- interpret the operating environment of the hospitality sector and identify the changes in it
- recognize value chains and value networks
                    
Teaching methods
Opintojaksolla on 6 lähiopetuskertaa.
Opintojakson tehtäviä työstetään itsenäisesti ja pienryhmissä lähiopetuskertojen välillä.
                    
Time and location
Opintojakso toteutetaan Leppävaaran kampuksella.
                    
Learning materials and recommended literature
Marttonen, S. & Parkko, J. 2009. Yrityksen ulkoisen toimintaympäristön arviointi. Kandidaatin työ. Lappeenrannan teknillinen yliopisto. https://doria.fi/bitstream/handle/10024/45022/nbnfi-fe200905071426.pdf?sequence=3 
Jänkälä, S. 2016a. Ravitsemistoiminta. Toimialaraportit 1/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79841/1_2016_TOIMIALARAPORTTI_ravitsemistoiminta.pdf. 
Jänkälä, S. 2016b. Matkailun ohjelmapalvelut. Toimialaraportit 4/2016. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79842/Matkailun_ohjelmapalvelut_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y 
Jänkälä, S. 2019. Matkailun toimialaraportti. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 2019:3. Työ- ja elinkeinoministeriö. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161292/TEM_3_2019_Matkailun_toimialaraportti.pdf 
Viitala R. ja Jylhä E. 2013. Liiketoimintaosaaminen - Menestyvän yritystoiminnan perusta. Porvoo: Bookwell. Myös e-kirjana!
Muu oppimateriaali ilmoitetaan tehtävien yhteydessä opintojakson työtilassa Optimassa.
                    
Alternative completion methods of implementation
Ei koske tätä opintojaksoa.
                    
Co-operation with working life and/or RDI
Opintojaksolla tehdään projektityö opiskelijoiden muodostamissa pienryhmissä: Tuotoksena on PESTEL- analyysi ja -raportti MaRaVA-alan toimintaympäristöstä yritykselle.
Pieneryhmä valitsee itse kohdeyrityksen analyysille tehtäväohjeiden mukaan opintojaksototeutuksen alussa tammikuussa.
                    
Important dates
Opintojakson aikataulu ja työtilan perustiedot Optimassa avautuvat ke 15.1..
                    
Forms of internationality
Ei koske tätä opintojaksoa.
                    
Student workload
Keskimääräinen työmäärä/opiskelija (h) tehtävää kohden:
PESTEL-analyysi ja raportin kirjoittaminen 105 h
Opponointi, itse- ja vertaisarviointi 15 h
Osallistuminen lähikerroille 15 h
Yhteensä 135 h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 5 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on noin 135 tuntia.
                    
Content and scheduling
MaRaVa-alalla keskeistä sisältöä:
- yrityksen makroympäristö ja PESTEL-viitekehys: taloudellinen ympäristö, ekologinen ympäristö, sosiaalinen ympäristö, teknologinen ympäristö, poliittiinen ympäristö ja lainsäädännöllinen ympäristö
- toimialat ja niiden muutostekijät sekä muutostekijöiden ennakointi Pestel-viitekehyksessä
Opintojakson muita käsiteitä:
- työlainsäädäntö, elintarvikelainsäädäntö, alkoholilainsäädäntö, ympäristölainsäädäntö ym.
- arvoketjut- ja verkostot
                    
Further information
HUOMIO: VARMISTAT OPISKELUPAIKKASI OPINTOJAKSOLLA OSALLISTUMALLA ENSIMMÄISELLE LÄHIOPETUSKERRALLE KE 15.1.!
                    
Evaluation scale
H-5
                    
