Skip to main content

Certificate in Food Hygiene (0 cr)

Code: ML00BZ27-3003

General information


Enrollment
20.05.2024 - 26.05.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
21.08.2024 - 31.12.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
0 cr
Campus
Laurea Leppävaara
Teaching languages
Finnish
Seats
20 - 45
Degree programmes
Degree Programme in Restaurant and Event Management (PRA2), Laurea Leppävaara (Finnish)
Teachers
Leila Jaakkola
Mervi Niemelä
Teacher in charge
Mervi Niemelä
Groups
PRA224SN
Ravintola- ja tapahtumaliiketoiminnan koulutus, päivätoteutus, S24, Leppävaara
Study unit
ML00BZ27

Learning outcomes

The student is able to
- apply their knowledge in food hygiene in all parts of the self-supervision elements of the HACCP quality control system at a company

Location and time

Katso opinnon aikataulut Lukkarikoneesta osoitteesta https://lukkarit.laurea.fi. Laurea pidättää oikeudet muutoksiin.

Materials

Lue materiaali Ruokaviraston sibuilta:
www.ruokavirasto.fi
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/hygieniapassi/Hygieniapassitesti/opiskelukoulutus-ennen-hygieniapassitestia/

Vinkki: Ota hyvissä ajoin yhteyttä Laurea-kirjastoon materiaalin saatavuuden varmistamiseksi. Kirjasto voi myös auttaa sopivan tietoperustan etsimisessä.]

Teaching methods

The implementation plan is available in Finnish.

Employer connections

Ei koske tätä toteutusta.

Exam schedules

-

International connections

EI KOSKE TÄTÄ TOTEUTUSTA!

Completion alternatives

Toteutus on kampuksella suoritettava tentti, jonka hygieniaosaamistestaaja valvoo.

Student workload

Ei koske tätä toteutusta.

Content scheduling

Elintarvikelain mukaan Ruokavirasto muun muassa määrää, mitkä ovat ne perusteet, joiden mukaan hygieniapassin voi saada ja mitä tulee osata, jotta hygieniapassin voi saada (Ruokaviraston määräys hygieniaosaamisesta 7/2021). Hygieniapassitesti on laadittu siten, että siinä edellytetään elintarvikehygieenistä osaamista seuraavista aiheista:

Perustiedot mikrobiologiasta ja elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta)
Ruokamyrkytykset
Hygieeninen toiminta
Henkilökohtainen hygienia
Puhtaanapito
Omavalvonta
Lainsäädäntö, viranomaiset

Evaluation scale

Approved/Failed

Further information

Jos henkilö on töissä elintarvikealalla, hänen täytyy osata käsitellä elintarvikkeita oikein. Työssä täytyy varmistaa erityisesti, että elintarvikkeet ovat turvallisia asiakkaille. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota elintarvikkeiden, toiminnan ja tilojen hygieniaan ja puhtauteen. Hyvä elintarvikehygienia pienentää myös yrityksen hävikkiä, kun elintarvikkeita ei joudu turhaan jätteisiin.

Käytännön hygieniaosaaminen on sitä, että työntekijä käyttää jokapäiväisessä työssään niitä tietoja ja taitoja, jotka hän on hankkinut tai osoittanut hygieniapassilla. Työpaikalla asioiden osaaminen teoriassa ei riitä. On tärkeää, että yrityksen työntekijät ja johto sitoutuvat noudattamaan hyviä hygieniakäytäntöjä myös käytännön työssä. Elintarvikealan työntekijä

osaa elintarvikealan hygienian perusteet
ylläpitää ja päivittää elintarvikealan hygieniaan liittyviä tietojaan ja taitojaan
osaa ottaa ajankohtaiset alaa tai toimipaikkaa tai sen toimintaa koskevat muutokset huomioon yrityksen toiminnassa niin, että nämä muutokset otetaan huomioon yrityksen omavalvonnassa.
Omavalvonta on toimintaa, jolla työpaikalla itse seurataan ja varmistetaan toiminnan turvallisuus ja hygieenisyys.

Hygieniaosaamisesta on säädetty laissa. Työnantajan velvollisuus on ohjata, kouluttaa ja huolehtia siitä, että työntekijällä on riittävät taidot hygieniaosaamisessa. Lisäksi työnantajan täytyy varmistua siitä, että pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsittelevillä henkilöillä on hygieniapassi. Se on osoitus siitä, että henkilöllä on riittävä hygieniaosaaminen.Tarkemmat tähän liittyvät säädökset ovat yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) ja elintarvikelaissa (297/2021).

Työntekijä osoittaa hygieniaosaamisensa Ruokaviraston mallin mukaisella hygieniapassilla. Sen voi hankkia suorittamalla hygieniapassitestin.

Hygieniapassissa on kaksi osaa:

paperinen todistus ja
muovinen kortti
Molemmat osat ovat tärkeitä, ja ne täytyy säilyttää huolellisesti.

Hygieniapassi myönnetään henkilön nimellä. Se on aina henkilökohtainen riippumatta siitä, kuka on maksanut hygieniapassitestin ja hygieniapassin.

Työntekijä täytyy näyttää työnantajalle aina alkuperäinen hygieniapassi. Hän voi näyttää joko muovisen kortin tai paperisen todistuksen. Työnantajan velvollisuus on pitää kirjaa siitä, että työntekijä on esittänyt hygieniapassin. Hygieniapassia ei anneta työnantajalle, mutta työnantaja voi ottaa kopion siitä.

Go back to top of page