Home Care by Utilising Modern Technology (3 cr)
Code: TO00BX43-3001
General information
- Enrollment
-
02.12.2022 - 31.03.2023
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
01.01.2023 - 31.07.2023
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 3 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual proportion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Campus
- Laurea Virtual Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 30 - 60
- Degree programmes
- Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat
- Teachers
- Reija Korhonen
- Kirsi Leinonen
- Teacher in charge
- Reija Korhonen
- Scheduling groups
- Avoin AMK (Size: 15 . Open UAS : 15.)
- Small groups
- Open UAS
- Study unit
- TO00BX43
Learning outcomes
The student is able to
- describe key professional concepts related to home care technology
- justify the importance of home care technology in guiding the home care client
- take into account the ethical aspects related to the home care client's technology when planning services for the client
- apply home care technological services and solutions to support the home care client's meaningful living at home
- reflect on their own skills and professional development in the use of modern home care technology
Materials
Alastalo, K. 2014. Viisi toivomusta teknologian kehittäjille. Käkete-projekti. 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf Download 5_toivomusta_käytettävyydestä.pdf
Arjen älykkäät välineet. Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf Download Arjen älykkäät välineet_opas-1.pdf
Hämäläinen, Kojo, Lanne, Rytkönen, Reisbacka, 2013. Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen. VTT ja TTS. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/technology/2013/T79.pdf.
Leikas, J. 2008. Ikääntyneet, teknologia ja etiikka. Vtt. https://www.vttresearch.com/sites/default/files/pdf/workingpapers/2008/W110.pdf
Millaisilla teknologisilla ratkaisuilla voidaan vaikuttaa ikääntyneiden yksinäisyyteen, sosiaaliseen eristyneisyyteen ja fyysiseen aktiivisuuteen? Hoitotyön tutkimussäätiö 2020. Hotus näyttövinkki 09/2020. https://www.hotus.fi/wp-content/uploads/2020/06/nayttovinkki-9-2020.pdf .
Mitä on käytettävyys? Papunet 2022. https://papunet.net/saavutettavuus/mita-on-kaytettavyys .
Sairaanhoitajien digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden strategia: https://sairaanhoitajat.fi/wp-content/uploads/2021/05/E-health-1.pdf
Toivonen, M. & Vainionpää, J. 2019. Työkaverina robotti – robotiikan mahdollisuudet sosiaali- ja terveysalalla. SeAMK. B148_Toivonen_Vainionpaa.pdf (theseus.fi)
Teaching methods
The implementation plan is available in Finnish.
Exam schedules
Vahvista osallistumisesi kirjautumalla Canvas-oppimisympäristöön 15.1.2023 mennessä.
1. Orientaatiotehtävä 1.1-22.1.2023
2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet 23.1.-12.2.2023
3. Teknologisia palveluja ja ratkaisuja 13.2.-5.3.2023
4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa 6.3.-26.3.2023
5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus 27.3.-16.4.2023
6. Reflektiotehtävä 17.4.-7.5.2023
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi". Tällä opintojaksolla vahvistamismenettelynä toimii Canvas-oppimisympäristöön kirjatuminen 15.1.2013 mennessä.
"Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.
Completion alternatives
Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä.” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.
Student workload
Yksi opintopiste vastaa keskimäärin 26,7 tuntia opiskelijan tekemää työtä.
Content scheduling
Opintojakson laajuus on 6 osp (toinen aste) = 3 op (amk) (81-84 h)
Opintojakso sisältää yhteensä kuusi tehtävää, alkaen orientoivalla tehtävällä ja päättyen reflektoivaan tehtävään. Tehtävien pääsisällöt ja ajankäyttö on kuvattu alla. Opintojaksolla tarvitset tietokoneen ja internetyhteyden sekä tekstinkäsittelyohjelman (word).
1. Orientaatiotehtävä (4h)
Opintojakso alkaa orientoivalla tehtävällä. Tehtävässä jaat muiden opiskelijoiden kanssa ajatuksiasi ja kokemuksiasi teknologian käytöstä.
- Padlet
- yksilö/ ryhmätehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä
2. Kotihoidon teknologian keskeiset käsitteet (18h)
Tässä moduulissa opit tunnistamaan kotihoidon teknologiaan liittyviä keskeisiä käsitteitä. Moduulissa annetaan sinulle valmis oppimateriaali, jonka avulla sinulla on mahdollisuus tutustua opintojakson keskeisiin käsitteisiin. Moduulin päätteeksi pääset testaamaan tietosi ja osaamisesi sähköisen tietotestin muodossa.
- Sähköinen tietotesti teknologian käsitteistä, hyväksytty läpäisyraja on 12/22
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty.
3. Teknologiasia palveluja ja ratkaisuja (18h)
Tässä moduulissa opit soveltamaan teknologisia palveluja ja ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi. Tämän moduulin tehtävässä pääset tutustumaan Miljan tarinaan ja suunnittelemaan hänelle sopivia kotona asumisen mahdollistavia teknologisia ratkaisuja. Tähän tehtävään osoitettu hyödyllinen materiaali löytyy kansiosta nimeltä opintojakson materiaali.
- Yksilötehtävä sisältäen vertaisarviointia ja yhteistä keskustelua
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä
4. Teknologian eettiset kysymykset kotihoidossa (18h)
Tässä moduulissa tarkastellaan kotihoidon asiakkaan teknologiaan liittyviä eettisiä kysymyksiä, kun palveluihin integroidaan teknologisia palveluja. Lähestyt eettisesti kestävien toimintapojen toteutumista sekä edistävistä että haasteita tuottavista näkökulmista ja laadit tarkastelusi pohjalta käsitekartan yhteiselle keskustelualueelle.
- Yksilötehtävä sisältäen yhteistä keskustelua
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä
5. Teknologia ja kotihoidon tulevaisuus (18h)
Tässä moduulissa opit visioimaan mahdollisia tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja ikääntyneen asiakkaan kotona selviytymisen tueksi sekä pohdit teknologian käytettävyyteen liittyviä seikkoja.
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä
6. Reflektiotehtävä (4h)
Tässä moduulissa pääset reflektoimaan opintojaksolla oppimaasi ja kokemaasi. Tehtävässä pohditaan oman ajattelun ja osaamisen kehittymistä opintojakson aikana.
- Yksilötehtävä
- Arviointi hyväksytty/hylätty/täydennettävä
Evaluation scale
Approved/Failed
Further information
Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä. Toteutukselle on varattu paikkoja Avoimen AMK:n ja 3AMK:n opiskelijoille.