Siirry suoraan sisältöön

Päätöksenteko vakavasti sairaan potilaan hoitotyössä (5 op)

Toteutuksen tunnus: SH00BJ49-3032

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 01.01.2023

Ajoitus

01.01.2023 - 31.05.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

60 % Lähiopetus, 40 % Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus (SHB2), Laurea Hyvinkää

Opettaja

  • Pirkko Rimpilä-Vanninen
  • Sanna Mikkola
  • Johannes Koskinen
  • Katja Laukkanen
  • Sanna Pirinen

Vastuuopettaja

Sanna Pirinen

Ryhmät

  • SHB221KN
    Sairaanhoitajakoulutus, päivätoteutus, K21, Hyvinkää

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida vakavasti sairaan potilaan hoitotyötä integroiden laaja-alaisesti osaamistaan sairaanhoitajan kansalliset osaamisvaatimukset huomioiden
- analysoida ja jäsentää asiakkaan fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tarpeista sekä ennakoimattomasta ja kompleksisesta työympäristöstä nousevia päätöksenteon haasteita
- analysoida, johtaa ja priorisoida omaa kliinistä hoitotyötään potilaan ja toimintaympäristön tarpeiden mukaisesti

Toteutustapa

Työskentely työpajoissa sekä verkko-opiskelu.

Osa 1: Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi.
Osa 2: Vaativa lääkehoito, sisältää lääkelaskukokeen.
Osa 3: Palliatiivinen hoitotyö ja palliatiivisen osaamisen tietotesti.
Osa 4: Laaja-alaiset potilascaset, työpajapäivä.
Osa 5: MAPA päivitys sekä hoitoelvytyksen kertaus.
Osa 6: Hoitotyön osaaminen erilaisissa palveluympäristöissä yleSH-näyttö.
Osa 7: Näyttöön perustuva hoitotyö.

Lisäksi tämän opintojakson aikataulussa suoritetaan valtakunnallinen 180 op sairaanhoitajan ydinosaamisen loppukoe. HUOM! Muista ilmoittautua erikseen valtakunnalliseen kokeeseen (SH00BS61-3010) opintojaksojen ilmoittautumisten yhteydessä!

Opinnon toteutusta tukee Canvasiin rakennettu oppimisympäristö. Opinnolla on aikataulutettua opetusta tai ohjausta sekä kampuksella että etänä. Etäopetusta ei tallenneta. Opinnossa on pari- tai ryhmätyöskentelyä. Tehtävistä annetaan henkilökohtaista palautetta opettajan toimesta sekä voidaan hyödyntää myös työelämä- ja vertaispalautteenantoa.

Aika ja paikka

Kevät 2023 Hyvinkään kampus sekä Canvas verkkoympäristö.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Aaltonen M, Saarto T, Hänninen J, Antikainen R & Vainio A. 2015. Palliatiivinen hoito. Duodecim, 3., uudistettu painos.
Surkka T, Mattila K-P, Åstedt-Kurki P, Kylmä J & Kaunonen M. 2015. Palliatiivinen hoitotyö; parantumattomasti sairas ja hänen perheensä. Fioca.
Hänninen J, Vainio A, Antikainen R, Ripatti T, Schmidt H & Saarto T. 2018. Palliatiivisen hoidon hyvät käytännöt. Duodecim. 1. painos.

Toinen seuraavista oppikirjoista:
o Pirjo Syväoja & Outi Äijälä (2009). Hoidon tarpeen arviointi.
o Antti Kosonen ym. (2016). Oireista työdiagnoosiin.
Nämä kirjat ovat kuitenkin hankalasti saatavia. Tästä syystä hoidon tarpeen arvioinnista puhelimessa ja chatissa on luennot, jotka kattavat em. kirjojen sisällöt.

Muu oppimateriaali ilmoitetaan Canvas -työtilassa

Lääkelaskennan kokeeseen suositeltava oppikirja: Nikkola ym. (2016). Annos oivallusta (tai uudempi painos) harjoittelemalla lääkelaskennan osaajaksi. Lääkelaskennan kokeessa painottuvat erityisesti soveltavat lääkelaskut. Canvas-työtilaan tuotetaan harjoituslaskuja ja em. oppikirja sisältää sekä lääkelaskuja itseohjautuvaan harjoitteluun että eri ratkaisumallit ja vastaukset.

Vinkki: Ota hyvissä ajoin yhteyttä Laurea-kirjastoon materiaalin saatavuuden varmistamiseksi. Kirjasto voi myös auttaa sopivan tietoperustan etsimisessä.]

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti ”Kaikilla opiskelijoilla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opinnosta vastaava opettaja tai muu tehtävään nimetty henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja pääsääntöisesti samaa arviointiasteikkoa kuin vastaavalla opintojaksolla tai -kokonaisuudella. Opiskelijalla on oikeus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä, miten ja milloin osaaminen on hankittu. Opiskelija voi hakea myös työssä hankittavan osaamisen tunnistamista osaksi tutkintoa (työn opinnollistaminen). ... Opiskelija vastaa osaamisen osoittamisesta, todistamisesta ja riittävien tietojen toimittamisesta. Osaamisen arvioivat opiskelija ja näytön vastaanottava ohjaaja yhdessä. ” Katso lisätietoa opiskelijaintrasta.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Kts. opintojakson aikataulut kalenterista. Huomaa, että opintojaksoon kuuluu pakollisia luentoja, työpajapäiviä, sekä YleSh kokeita ja -näyttöjä, jotka toteutuvat kampuksella:

Työpajat: laaja-alaiset potilascaset, hoitoelvytyksen kertaus ja MAPA päivitys.

Osa 1. Hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi.
-20.1. 2023 Pakollinen orientaatiopäivä/Hoidon tarpeen arvioiminen puhelimessa ja chatissa
-Canvas -oppimisympäristön Sähköinen oirekysely -tehtävän palautus 6.3.2023 mennessä

YleSh kokeet/ -näytöt:
Osaan 3: Palliatiiviseen hoitotyöhön sisältyy palliatiivisen hoitotyön yleSH- tietotesti osana Erityistukea tarvitsevan asiakkaan hoitotyön osaamista. Testin pituus on 45 minuuttia. Tietoteoriatestin aikataulu on nähtävissä lukujärjestyksessä ja opiskelijalla on oikeus uusia tietoteoriatesti Laurean yleisenä uusintapäivänä.

Osaan 6: YleSh näyttö Hoitotyön osaaminen erilaisissa palveluympäristöissä. Näyttökoe suoritetaan yksilönäyttönä näyttöryhmässä. Näyttöryhmät ja niiden aikataulu sovitaan erikseen. Tästä on lähetetty sähköpostiohjeistus.

Lisäksi lääkelaskutentti, jonka hyväksytty suorittaminen edellyttää V-mod harjoitteluun pääsemistä.

Valtakunnallinen sairaanhoitajan 180 op ydinosaamisen koe. 180 op ydinosaamisen loppukokeen pituus on kolme (3) tuntia ja sen aikataulutu on nähtävissä lukujärjestyksessä. Valtakunnallinen koe sisältää sekä teoriakokeen että lääkelaskukokeen ja se on suoritettava hyväksytysti ennen valmistumista. Opiskelijalla on oikeus uusia valtakunnallinen koe Laurean yleisenä uusintapäivänä.


Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle opintoon osallistumisensa vahvistamiseksi. Vaihtoehtoisesti opettaja voi määrittää myös muun tavan, jolla opiskelija vahvistaa osallistumisensa toteutukselle. Näitä toimia voidaan edellyttää viikon sisällä toteutuksen alkamisesta. Edellä esitetyn mukaisesti toimintatavan soveltaminen edellyttää, että opettaja tiedottaa toteutukselle hyväksyttyjä opiskelijoita käytänteestä ja että käytänne on kerrottu opinnon toteutussuunnitelmassa. Mikäli opiskelija on estynyt perusteluista syistä osallistumaan ensimmäiseen kontaktikertaan tai aktivoitumaan opinnoissa opettajan asettamien edellytysten mukaisesti, hänen tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan toteutukselle osallistumisesta sopimiseksi. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta tai poissaolon syytä ei voida pitää perusteltuna. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija”.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Hoidon tarpeen arviointi 1 op (27 h).

Vakavasti sairaan potilaan hoitotyön työpajat ja simulaatio 2 op (34 h), pääosin kampuksilla.

Palliatiivinen hoitotyö 2 op (34 h), pääosin verkossa opiskelu.

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojaksolla on keskiössä vakavasti sairaan potilaan hoitotyö, integroiden laaja-alaisesti sairaanhoitajan kansalliset osaamisvaatimukset. Teoriaopinnoissa ja harjoituksissa huomioidaan asiakkaan fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tarpeista sekä ennakoimattomasta ja kompleksisesta työympäristöstä nousevia päätöksenteon haasteita.
Lisäksi sisällöissä nousee esille oman kliinisen hoitotyön analysointi, johtaminen ja priorisointi potilaan ja toimintaympäristön tarpeiden mukaisesti.

Hoidon tarpeen arviointi 1 op (27 h)
Vakavasti sairaan potilaan hoitotyön työpajat 2 op (34 h)
Palliatiivinen hoitotyö 2 op (34 h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

Opinnon toteutustapa on arvoitu hyödyntäen opetuksen laatukriteereitä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi kohdistuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja osaamisen taso arvioidaan opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitetun arviointikriteeristön perusteella (Laurean tutkintosääntö).

Hoidon tarpeen arviointi HYV/HYL
Valtakunnallinen kliininen näyttö/Hoitotyön osaaminen eri palveluympäristöissä: HTA puhelimessa ja chatissa HYV/HYL
Vakavasti sairaan potilaan hoitotyön työpajat HYV/HYL
Näyttön perustuva hoitotyö verkkotesti T1-K5
Palliatiivinen hoitotyö T1-K5

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Ouriginalin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.


Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
- raportoida ja viestiä ammattimaisesti

AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
- ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
- edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
- arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
- edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
- kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
- kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
- kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

Lisätiedot

Uudessa opetussuunnitelmassa opintojakso korvautuu seuraavasti: SH00BT07 Päätöksenteko vakavasti sairaan ja palliatiivisen potilaan hoitotyössä 5 op ja SH00BT01 Hoidon tarpeen arviointi ja sähköinen asiointi sairaanhoitajan vastaanotolla 4 op -opintojaksosta osia. Ota yhteys opettajaan ohjeista.

Varmista, että sairaanhoitajan ydinosaamisen (180 op) valtakunnallinen koe tulee suoritetuksi tutkintosi aikana.