•   Päätöksenteko vakavasti sairaan potilaan hoitotyössä SH00BJ49-3021 01.01.2022-13.03.2022  5 op  (SHF220KA) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opiskelija osaa
    - suunnitella, toteuttaa ja arvioida vakavasti sairaan potilaan hoitotyötä integroiden laaja-alaisesti osaamistaan sairaanhoitajan kansalliset osaamisvaatimukset huomioiden
    - analysoida ja jäsentää asiakkaan fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tarpeista sekä ennakoimattomasta ja kompleksisesta työympäristöstä nousevia päätöksenteon haasteita
    - analysoida, johtaa ja priorisoida omaa kliinistä hoitotyötään potilaan ja toimintaympäristön tarpeiden mukaisesti

    Vastuuopettaja

    Anne Makkonen

    Toteutusmuoto

    40% Lähiopetus, 60% Etäopetus

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Opetuksien yhteydessä käytettävät luentomateriaalit. Canvaksen verkkokursseilla ilmoitetut lähdemateriaalit. Palliatiivinen hoito -tietotestin materiaalit: Aaltonen, M., Saarto, T., Hänninen, J., Antikainen, R. & Vainio, A. 2015. Palliatiivinen hoito. Duodecim, 3., uudistettu painos. S. 255-310, 10-41, 45-87, 182-188, 214-24. Surkka, T., Mattila, K-P., Åstedt-Kurki, P., Kylmä, J. & Kaunonen, M. 2015. Palliatiivinen hoitotyö; parantumattomasti sairas ja hänen perheensä. Fioca. S. 7-156. Hänninen, J., Vainio, A., Antikainen, R., Ripatti, T. Schmidt, H. &Saarto, T. 2018. Palliatiivisen hoidon hyvät käytännöt. Duodecim. 1. painos. Terveyskylä-palliatiivinen talo: https://www.terveyskyla.fi/palliatiivinentalo Käypä hoito -suositus. Palliatiivinen hoito ja saattohoito. 4.10.2019. https://www.kaypahoito.fi/hoi50063 Valtakunnallinen loppukoe: Kaikki koulutuksen aikana moduuli 1- moduuli V käyteyt lähteet

    Toteutustapa

    Opintojakso toteutetaan osin Lohjan kampuksella lähiopetuksena ja osin verkossa. Lähiopetus kampuksella on pääasiassa työpajatyöskentelyä ja simulaatioita. Työpajoissa ja simulaatioissa on läsnäolovelvoite ja niihin pukeudutaan hoitovaatteisiin. Verkossa tapahtuva opiskelu tapahtuu Canvas-verkko-oppimisalustalla. Huom! Kevään 2022 osalta pandemia-tilanne saattaa vaikuttaa alkuperäiseen suunnitelmaan toteutustavoista!

    Opiskelija laatii itselleen omat osaamistavoitteet opintojaksolle. Opintojen ajan kirjoitetaan omaa oppimispäiväkirjaa.

    Joululoman aikana opiskelijan on mahdollista tehdä etukäteen osa verkko-opinnoista niin halutessaan ja harjoitella mm lääkelaskuja.

    Ennen opintojakson alkua tammikuussa 2022 opiskelijoilta kerätään myös oman osaamisen arvioini, jonka pohjalta rakennetaan sisältöalueita kevään lähipäiviin ja työpajoihin.

    Opintojaksoon kuuluu kaksi YleSH-hankkeen osa-koetta; palliatiivinen hoitotyö ja hoidon tarpeen arviointi. Opintojakson lopussa on YleSH-hankkeen valtakunnallinen sairaanhoitajien (180op) loppukoe.

    Ohjaus ja viestintä tapahtuu pääasiassa Canvaksen -keskustelualustan kautta. Kiireellisissä ja henkilökohtaisissa asioissa laitetaan opintojakson opettajalle sähköpostia.

    Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

    Opintojaksossa arvioidaan kaksi osasuoritusta numeraalisesti (K5-T1/täyd) ja loput hyväksytty/hylätty. Numeraalisesti arvioitavat osiot ovat näyttöön perustuvaan hoitotyöhön liittyvä tehtävä (1op) ja palliatiivisen hoitotyön tietotesti (YleSH). Näiden painotettu keskiarvo kokonaisarvosanassa muodostuu Näpe x1 ja palliatiivinen hoitotyö x2. Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).

    Opintojakson Laurea-tasoiset arviointiperusteet tarkentuvat marraskuun aikana ja tieto täydentyy Peppiin joulukuun ensimmäisellä viikolla.

    Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

    Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.


    Opinnon arvioinnissa käytetään amk-tutkinto-opiskelijan osaamisen arviointikehikon vaatimustason II mukaisia kriteereitä:

    AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI

    Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
    - analysoida hankittua tietoa ja tehdä päätelmiä sekä yhdistää teoreettisen ja kokemuksellisen tiedon toisiinsa

    Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
    - arvioida kriittisesti tietoa ja perustella toimintaansa tutkitun tiedon avulla

    Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
    - käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä ja osoittaa perehtyneensä tietoperustaan
    - raportoida ja viestiä ammattimaisesti

    AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN

    Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
    - arvioida tuotetun tiedon, taidon tai idean sovellettavuut-ta ja vaikuttavuutta muihin yhteyksiin
    - ennakoida asiakkaan ja/tai yhteistyötahojen tarpeita

    Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
    - esittää ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin luovuutta hyödyntäen
    - edistää ammatillista yhteistyötä sekä kehittää asiakas- tai kumppanisuhdetta

    Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
    - toimia itsenäisesti toimintaympäristö huomioiden
    - ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahon kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta

    RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
    Arvosanan 5 tasolla opiskelija osaa:
    - arvioida ja kehittää ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
    - arvioida osaamisen hyödyntämismahdollisuuksia sekä suunnitella omaa ja ryhmän kehittymistä

    Arvosanan 3 tasolla opiskelija osaa:
    - edistää toiminnallaan ryhmän yrittäjämäistä ja vastuullista työskentelyotetta
    - kuvata oman osaamisensa kehittymistä suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

    Arvosanan 1 (H) tasolla opiskelija osaa:
    - kuvata oman toimintansa merkitystä yhteistyön onnistumiseksi
    - kuvata osaamistaan suhteessa opinnon osaamistavoitteisiin

    Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)

    Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu. [Urkundin käytöstä tehtävien tarkistuksen yhteydessä opettaja kertoo erikseen.]

    Opetuskieli/-kielet
    • suomi
    Suorituskieli/-kielet
    • suomi
    Ajoitus

    01.01.2022 - 13.03.2022

    Ilmoittautumisaika

    29.11.2021 - 05.12.2021

    Ryhmä(t)
    • SHF220KA
    Paikkoja

    20 - 40

    Yksikkö

    Laurea Lohja, sote

    Opettaja(t)

    Aila Peippo, Anne Makkonen, Anu Elorinne, Lilja Palo

    Lisätietoja opiskelijoille

    Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.

    Opintojaksolle hyväksymiseen vaaditaan hyväksytty suoritus moduuleista I-IV. Poikkeuksena esim tilanne, että moduulin IV harjoittelusta osa suoritetaan lukukauden alussa.

    Koulutus

    Sairaanhoitajakoulutus (SHF2), Laurea Lohja

    Toimipiste

    Laurea Lohja

    Virtuaaliosuus

    3 op

    Arviointiasteikko

    H-5

    Vaihtoehtoiset suoritustavat

    Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa opintototeutuksesta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa opiskelijaintrasta

    Toteutuksen tärkeät päivät

    Tarkista Pakista ajankohdat opintojakson aloitukseen ja em YleSH-kokeisiin. Uusintakerrat ovat kaksi seuraavaa yleistä uusintapäivää.

    Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”

    Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

    Kuormittavuuslaskuri esitellään moduulin aloituksen yhteydessä tammikuussa 2022.

    Sisältö ja sen jaksotus

    Opintojakso sisältää:
    Lääkelaskut
    Kliinisen osaamisen vahvistaminen: Aihealueet tarkentuvat loppuvuonna kerättävän osaamisen itsearvioinnin kautta. Useimmiten toivotut ns yleiset sisällöt ovat olleet mm: EKG-tulkinta, happo-emäs-tasapaino, haastava nestehoito
    Mapa-päivitys

    Aika ja paikka

    [Kenttä ei ole Laureassa käytössä]