Siirry suoraan sisältöön

Moninaisuuden ja monikulttuurisuuden perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: R0413-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

23.11.2020 - 21.02.2021

Ajoitus

24.02.2021 - 31.05.2021

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Hyvinkää, sote

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Laurea täydentävä osaaminen, amk-tutkinto (TOS2), Terveys- ja hyvinvointialat

Opettaja

  • Maire Antikainen

Vastuuopettaja

Maire Antikainen

Ryhmät

  • TOS220SY
    Täydentävä osaaminen (amk-tutkinto), S20, Terveys- ja hyvinvointialat

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- eritellä kulttuurisuuteen ja kulttuuri-identiteettiin liittyvä näkökulmia
- tunnistaa ylirajaisen muuttoliikkeen, pakolaisuuden ja siirtolaisuuden taustalla olevia historiallisia, poliittisia, sosiaalisia, kulttuurisia, uskonnollisia ja globaaleja taustoja, selityksiä ja seurauksia
- tunnistaa ja reflektoida omia arvojaan, asenteitaan ja ennakkoluulojaan
- edistää ihmisten yhdenvertaista kohtelua yhteiskunnassa

Toteutustapa

Millä tavoin kulttuuri määrittää meitä ja yhdessä oloamme? Miksi ihmiset muuttavat ja lähtevät kotoaan? Miten minä kohtaan erilaisuutta ja tuen yhdenvertaisuutta? Miten minä voin vaikuttaa ihmisten hyvän elämän toteutumiseen?

TOTEUTUS KORONATILANTEEN TAKIA VARAUDUTAAN TOTEUTTAMAAN ETÄOPETUKSENA VAIKKA SE ON LÄHTÖKOHTAISESTI LÄHIOPETUKSEEN POHJAUTUVA.


Tällä opintojaksolla luodaan suhdetta kulttuurisuuteen, monikulttuurisuuteen ja muuttoliikkeeseen liittyviin tekijöihin ja taustoihin. Näitä teemoja työstettäessä syvennetään tietoisuutta omista arvoista ja asenteista sekä tuotetaan näkemyksiä yhdenvertaisuuden toteutumiseksi.

Opintojakso on terveys- ja hyvinvointialojen täydentäviä opintoja. Paikkamäärän salliessa opintojaksolle otetaan myös muiden koulutusalojen opiskelijoita.

Opintojakson tehtävät on kehitetty palvelemaan tavoitteiden mukaisen osaamisen hankkimista. Työtavat koostuvat sekä yksilötehtävistä että pienryhmätehtävistä. Tehtävät edellyttävät aikataulun noudattamista.

Canvas ja siellä olevat tehtävät avautuvat helmikuun 2021 lopulla, josta ilmoitetaan opiskelijoille sähköpostilla.

Aika ja paikka

Opintojakso toteutetaan loppukeväästä 2021. Koronatilanteen takia opintojakso varaudutaan toteuttamaan etäopetuksena.

Toteutuksella on yhteistoiminnallisia elementtejä. Ne edellyttävät valmiutta tehtävien työstämiseen verkossa ryhmien sopimien aikojen puitteissa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Canvasissa opintojakson työtilassa on ilmoitettu materiaali ja kirjallisuus

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Laurean tutkintosäännön mukaisesti kaikilla opiskelijalla on oikeus osaamisensa näyttämiseen. Aloitteen hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta tekee opiskelija. Osaamisen tunnistaa ja tunnustaa moduulista tai opintojaksosta vastaava opettaja tai muu korkeakouluyksikön johtajan nimeämä henkilö. Arvioinnissa noudatetaan samaa arviointikriteeristöä ja arviointiasteikkoa kuin opintojaksolla. Katso lisätietoa Linkistä.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Opintojakson orientaatio videoidaan etukäteen. Varsinainen ensimmäinen tapaaminen on 1.3.2021.
Opintojakso päätetään yhteiseen oppimisen reflektioon 3.5.2021, jossa on läsnäolovelvollisuus.

Opintojakso jakautuu kolmeen moduuliin. Jokaisessa moduulissa on omat tehtävänsä, joiden tukena on teeman alustus ja tehtävän purkutilanne. Nämä tilanteet toimivat myös ohjausaikoina, joissa on tilaa ajankohtaiselle teemaan liittyvälle keskustelulle.

ZOOM https://laurea.zoom.us/my/mairenantikainen

Sisältö ja sen jaksotus

Opintojakso koostuu kolmesta moduulista. Kuhunkin teemaan liittyy tehtäviä ja niiden tekemistä tukevia teemallisia kohtaamisia.
1,5 op Kulttuuri, kulttuuri-identiteetti ja minä
1,5 op Maahanmuutto ilmiönä
2 op Yhdenvertaisuus ja me

Lisätietoja opiskelijoille

Kaikkien Laurean toimijoiden odotetaan noudattavan hyviä tieteellisiä käytänteitä, joihin kuuluu asianmukainen lähteisiin viittaaminen. Perehdy ja kysy käytänteistä tarvittaessa. Kaikki opintotehtävät tehdään yksilötyönä, jollei tehtävässä ole muuta ohjeistettu.

Opinto on vaatimuksiltaan amk-tutkintoon johtavan koulutuksen tasoa.
Tutkintosäännön 18§ mukaisesti ”opiskelijan on oltava ensimmäisellä kontaktikerralla läsnä tai ilmoitettava poissaolostaan vastuuopettajalle. Ilmoittautuminen hylätään, mikäli opiskelija ei ilmoita poissaolostaan opinnon aloituskerralta. Hänen tilalleen voidaan ottaa jonossa oleva seuraava opiskelija. (Lauran tutkintosääntö.) Virtuaalitoteutuksilla voidaan edellyttää muunlaista aktiivisuuden osoitusta paikan vahvistamiseksi viikon sisällä toteutuksen alkamisesta (Opetuksesta vastavan vararehtorin päätös 7/2019). ”

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaamisen arviointi perustuu opetussuunnitelmien tavoitekuvauksiin ja opinnon toteutussuunnitelmalla ilmoitettavaan arviointikriteeristöön (Laurean tutkintosääntö).

Numeerinen (0-5) arviointi).
Laurean arviointikriteerit / vaativuustaso II.

Opiskelijan, joka ei ole suorittanut hyväksytyksi opintojakson läpäisemiseksi asetettuja tehtäviä tai tenttejä, tulee täydentää tai uusia suorituksensa opintojakson opettajan määrittelemällä tavalla ja opettajan määrittelemässä ajassa. Hylätyn tentin tai muun suorituksen voi uusia kaksi kertaa. Varsinaiseen tenttiin osallistumatta jättäminen lasketaan yhdeksi suorituskerraksi. (Laurean tutkintosääntö.)