Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemispalveluiden perusteet (10 op)

Toteutuksen tunnus: ML00BW59-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

22.05.2023 - 28.05.2023

Ajoitus

11.09.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

10 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Laurea Leppävaara, palvelu

Toimipiste

Laurea Leppävaara

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 40

Koulutus

  • Palveluliiketoiminnan koulutus (MLA2), Laurea Leppävaara

Opettaja

  • Leila Jaakkola
  • Mervi Niemelä

Vastuuopettaja

Leila Jaakkola

Ryhmät

  • MLA223SAM
    Palveluliiketoiminnan koulutus, monimuotototeutus, S23, Leppävaara

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- kuvailla ravitsemisalan keskeiset ominaispiirteet
- määritellä ja selittää asiakaslähtöisen ravitsemispalvelun laatutekijöitä
- soveltaa asiakaslähtöisen palvelun laatutekijöitä käytännössä ravitsemisalalla sali- ja keittiötoiminnoissa
- toimia ja viestiä vuorovaikutteisesti ja työelämälähtöisesti monikulttuurisen työyhteisön jäsenenä

Toteutustapa

Toteutus on virtuaalinen.
Paitsi hygieniapassitestin suorituskerta on kontaktikerta Leppävaaran kampuksella opiskelijalle, joka suorittaa kurssilla hygieniapassin.
Viestintä kurssilla tapahtuu Canvasissa ja Zoom-verkkotapaamisissa.

HUOMIO: VARMISTAT OPISKELUPAIKKASI KURSSILLA JA OSALLISTUMISESI TOTEUTUKSELLE OSALLISTUMALLA 1. VERKKO-OPETUKSEEN ZOOMISSA MA 11.9.
ILMOITA ETUKÄTEEN KURSSIN OPETTAJALLE, LEILA JAAKKOLA leila.jaakkola@laurea.fi, JOS ET PÄÄSE OSALISTUMAAN, NIIN SÄILYTÄT OPISKELUPAIKKASI OPINTOJAKSOLLA.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tässä osa opintojakson kirjallisuudesta ja oppimateriaalista:
- Ijäs, T., Saloniemi, M., REpo, T. & Välimäki A. 2019. Elintarvikkeet. Tunne ruokasi. Turku: Hygieniakonsultointi Välimäki.
- Kestävän ruokamatkailun opas. 2021. Visit Finland.
www.visitfinland.fi/491559/globalassets/finnish-customers/02-build-your-network/visit-finland/julkaisut/kestavan-
ruokamatkailun-opas-2021.pdf
- Ravitsemuspassi. 2023. Valmennusaineisto. www.ravitsemuspassi.fi
- Ruokavirasto. 2023. Elintarvikkeet. www.ruokavirasto.fi
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 2014. 5. versio. Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.
www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-
ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Oppimateriaalit ja kirjallisuus ilmoitetaan kokonaisuutena Canvas-työtilassa ML00BW59 - 3003 Ravitsemispalvelujen perusteet.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Työelämäyhteistyö ja/tai TKI

-

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Toteutus alkaa ma 11.9., jolloin Canvas-työtila avautuu opiskeluun.
Toteutus päättyy pe 22.12.
Hygieniapassin suoritus x.y. klo zz Leppävaaran kampuksella, jos sitä ei ole suoritettu.
Zoom-verkkotapaamiset Pakissa ja Tuudossa olevan aikataulun mukaan.
MUUTOKSET ZOOM-VERKKOTAPAAMISISSA OVAT MAHDOLLSIA JA NIISTÄ ILMOITETAAN CANVASISSA ETUKÄTEEN.

Kansainvälisyys toteutuksella

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojaksolla on kahdeksan tehtävää ja seitsemän Zoom-verkkotapaamista.
Lisäksi on mahdollisuus hygienipassin suorittamiseen.

Opiskelijan työmäärän jakautuminen opintojaksolla, alustava arvio on tunteina:
(huomio: muutokset ovat mahdollisia)
Esim.
Tehtävät
1. Ravitsemispalvelut-toimialan ominaispiirteitå 10 h
2. Työsuojelu ja ergonomia, 25 h
3. Elintarvikehygienia, 30 h
4. Elintarviketuntemus, 50 h
5. Ravitsemus ja erityisruokavaliot, 30 h
6. Ravitsemuspassi, 10 h
7. Vastuullisuus 25 h
8. Asiakaslähtöisen palvelun laatutekijät käytännössä 80 h
ja Zoom-verkkotapaamiset 1 h/tapaaminen, 7 h
Yksi opintopiste vastaa kansainvälisen ECTS-mitoituksen mukaa 26,7 tuntia keskiverto-opiskelijan tekemää työtä. Näin ollen 10 op:n opintojaksolla opiskelijan työmäärä on keskimäärin 267 tuntia.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointikriteerit ovat Laurean yhteiset, yleiset vaatimustason I kriteerit. Opintojakso arvioidaan numeraalisesti asteikolla H-5.
Opintojakson tehtävä arvioidaan numeerisesti H - 5 tai hyv/hyl.
Arviointimenetelmät, arvioinnin perusteet ja arviointikriteerit esitellään tarkemmin Canvas-työtilassa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
-käyttää keskeisiä ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
-etsiä tietoa eri tietolähteistä
-raportoida
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
- toimia ohjattuna opiskeltavia taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa
- ottaa vastaan ohjausta
Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
-toimia ryhmän jäsenenä
-suunnitella ohjatusti oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- toimia turvallisesti ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
-noudattaa annettuja ohjeita ja sääntöjä

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
- käyttää johdonmukaisesti ammattikäsitteitä eri työkäytänteitä ja –tilanteita selittäessään
- koota tietoa ja hyödyntää tietoperustaansa
- raportoida sovitulla tavalla
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
- toimia tavoitteellisesti ryhmässä
- suunnitella ja hallita oman työn etenemistä ja ajankäyttöä
- havaita turvallisuuteen liittyviä riskejä
- perustella toimintaansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

AMMATILLINEN TIETOPERUSTA, TIEDONHAKU JA RAPORTOINTI
- toimia opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- toimia ammatillisesti asiakkaiden ja/tai yhteistyötahojen kanssa ja tunnistaa heidän tarpeensa
- osallistua ohjaukseen ja hyödyntää sitä
AMMATILLINEN TOIMINTA JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMINEN
- toimia itsenäisesti opittuja taitoja ja menetelmiä käyttäen
- ottaa vastuuta asiakkaan ja /tai yhteistyötahojen kanssa toimimisesta ja heidän tarpeisiinsa vastaamisesta
- ennakoida ohjaustarpeitaan
Arvioidaan soveltuvin osin: RYHMÄTYÖTAIDOT, JOHTAMINEN JA VASTUULLISUUS
- edistää toiminnallaan ryhmän toimintaa ja ilmapiiriä
- hallita ajankäyttöään tehden sovitut tehtävät työssä vaadittavalla laatutasolla
- toimia vastuullisesti ja soveltaa opittuja taitoja ja menetelmiä
- suunnitella ja arvioida toimintaansa turvallisuus ja/tai eettiset näkökulmat huomioiden

Lisätiedot

Opinnon tavoitteena olevan osaamisen arvioinnissa käytetään Laurean yhteisten arviointikriteereiden vaativuustasoa 1.