Siirry suoraan sisältöön

LY: Sisäilmasairaan asema yhteiskunnassa; Kotia kohti -kampanjan suunnittelu ja toteutus (15 op)

Toteutuksen tunnus: LY00BK25-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

25.11.2019 - 31.12.2019

Ajoitus

13.01.2020 - 13.05.2020

Opintopistemäärä

15 op

Virtuaaliosuus

8 op

TKI-osuus

15 op

Toteutustapa

47 % Lähiopetus, 53 % Etäopetus

Yksikkö

Korkeakouluyksikkö C

Toimipiste

Laurea Hyvinkää

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

2 - 4

Koulutus

  • Liiketalouden koulutus (HLY2), Laurea yhteinen

Opettaja

  • Pirjo Lappalainen

Vastuuopettaja

Pirjo Lappalainen

Ryhmät

  • HLBV19SN
    Liiketalouden ydinosaamisen P2P-projektit

Toteutustapa

Projekti toteutetaan P2P-opiskelijaprojektina yhteistyössä työelämän kumppanin, Hajuste- ja kemikaaliyliherkät, HAKE ry kanssa.

Projekti jakautuu kahdelle lukukaudelle kevät 2020 - syksy 2020. Voi osallistua vain kevään projektiin (15 op), mutta vahva suositus, että projektissa jatkettaisiin myös syksyllä 2020 (15 op).

1. Verkostoitumis/järjestäytymisprojekti home- ja kemikaaliyliherkkien sisäilmakodittomien ja vakavasti sosiaaliturvattomien ihmisten auttamiseksi, kevät 2019

Opiskelija tutustuu modernien kotien sisäilmassa oleviin haitallisiin kemikaaleihin, joiden lähteitä ovat mm. rakennusaineet, sisustus ja siivous (esim. pesuaineiden hajusteet). Tämän lisäksi osassa taloissa on päästöjä aiheuttavia kosteus- ja/tai homevaurioita. Kemikaaliyliherkät saavat oireita sisäilmasta esim. sen sisältämistä hajusteista, koska heidän kykynsä poistaa elimistöstään kemikaaleja ei ole normaali. Sairauden on laukaissut usein pitkäaikainen altistuminen hometalon sisäilmalle. Kemikaaliyliherkät tarvitsevat koteja, joiden sisäilma sisältää erityisen vähän kemikaaleja. Tällä hetkellä kemikaaliyliherkillä on kodin löytyminen kestää usein 5 - 10 vuotta.

Opiskelijaryhmä suunnittelee, millainen verkosto voisi auttaa kemikaaliyliherkkää löytämään tälle sopivan kodin, kutsuu verkoston koolle, sopii tapaamisajankohdat ja toteuttaa tapaamiset.

Mahdollisia verkostoja esim. kodittomia auttavat yhdistykset, rahoittajat, yksityiset firmat, jotka valmistavat vähäpäästöisiä koteja, siivousfirmat, vuokra-asuntojen tarjoajat, ilmanpuhdistimien valmistajat, homekoira-yritykset jne.
Tavoitteita:
1. Muodostaa kemikaaliyliherkkää auttava verkosto.
2. Verkoston tiedottaminen, motivointi, järjestäytyminen.
3. Ratkaisujen kehittäminen ja verkoston toimintasuunnitelman tekeminen sekä esittäminen tilaajalle.
4. mahdollinen toteuttaminen.
5. Raportoidaan tuloksista.

Verkoston kutsuvieraita voisivat olla mm. olemassa olevien asunnottomuushankkeiden edustajat, rakennusalan ammattilaiset, yliherkille asumisratkaisuja tarjoavat yritykset, rahoittajat, terveydenhuollon opiskelijat ja ammattilaiset, Homepakolaiset ry, asuntotuotannosta vastaavat tahot, sosiaalialan opiskelijoita ja ammattilaisia, tutkijoita, kokemusasiantuntijat (sairaat), mahdollisesti ministeriöiden edustajia , sillä hallitus on kirjannut hallitusohjelmaansa sisäilmakodittomien tilanteen selvittämisen tällä hallituskaudella, kunnanvaltuutetut, virkamiehet ja media-alan ihmiset.
Verkostopäivänä kokoon kutsutut verkostot esittäytyvät ja jatketaan ratkaisujen ideointia opiskelijoiden päättämällä tavalla esim. työpajoissa tai työryhmissä.

2. Kampanjan materiaalin tuottamista kevät ja syksy 2020:

Tiedon tuottamista kemikaaliyliherkkien sisäilmakodittomien tilanteesta. Mikäli mahdollista esim. yhteistyönä Keudan kanssa asiantuntijoiden haastattelut, klippejä sairastuneiden tilanteesta ja esim. miten hajusteiden käyttö vaikeuttaa asunnon löytämistä.

3. Hyväntekeväisyys konsertti syksyllä 2020 sisäilmakodittomien auttamiseksi
• Hyväntekeväisyys konsertin järjestäminen loppusyksylle 2020 tai jos tulee liian aikaisin niin keväälle 2021. Tarkoitus, että kampanja Kohti kotia jatkuu.
• Tehtävää: Artistien hankinta, paikan hankinta, sponsoreiden/yhteistyökumppaneiden hankinta, yrityslahjoitukset.

Tutustu ennen projektia HAKE ry:n sivuilta löytyvään informaatioon http://www.hajusteyliherkkyys.com.

Tavoitteena on, että kevään 2020 projektin jäsenistä osa jatkaisi syksyn 2020 projektissa.

Projektista voi saada osaamista ja opintopisteitä myös muihin moduuleihin (esim. LK, AM).

Projektin viestintäkäytänteet sovitaan kun projekti alkaa. Projekti sopii myös monimuoto-opiskelijoille. .
Jos opiskelijapaikat tässä projektissa täyttyvät, voimme sijoittaa opiskelijan toiseen, samaa moduuliosaamista tuottavaan projektiin.
Laurea pidättää oikeuden muutoksiin.

Aika ja paikka

Projektin briiffi on ti 21.1.2020 klo 15-16.30 tilassa 2-32.
Viikoittaiset ohjausajat ovat aina samaan aikaan eli tiistaisin klo 15-16 (tarvittaessa klo 16.30 saakka).
Aikataulu löytyy myös Pakin lukkarikoneen kautta.

Ohjaaja lähettää briiffikutsun/kalenterikutsun vielä erikseen n. viikkoa ennen projektibriiffiä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Projektin toiminnallista osuutta tukeva tietoperusta valitaan projektin tavoitteiden mukaisesti. Tiimi esittelee sovitussa ohjaustapamisessa koko projektin tietoperustan kokonaisuuden miellekartan kerralla.

Toteutuksen tärkeät päivämäärät

Projektin väliarviointi, osaamisen näytöt, tulosten esittely, arviointi ja projektin päättyminen sovitaan projektin käynnistyessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelija käyttää projektiin työaikaa yhteensä n. 16 tuntia viikossa eli tiimityöskentelyyn n. 8 h ja itsenäiseen työskentelyyn n. 8 h viikossa. Lisäksi 1 h ohjaustapaamiseen viikossa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Laurean arviointikehikon mukaisesti (Taso 1). Arviointiperusteita tarkennetaan ja käydään läpi yhdessä opintojen alkupuolella.