Skip to main content

Competence in Business (10 cr)

Code: R0209-3020

General information


Enrollment

25.11.2019 - 01.12.2019

Timing

07.01.2020 - 29.05.2020

Number of ECTS credits allocated

10 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Laurea Leppävaara, service

Campus

Laurea Leppävaara

Teaching languages

  • Finnish

Seats

20 - 50

Degree programmes

  • Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus (HTA2), Laurea Leppävaara (Finnish)

Teachers

  • Harri Ruoslahti
  • Lasse Kivinen
  • Marjo Lipasti

Teacher in charge

Lasse Kivinen

Groups

  • HTA220KA
    Turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutus, monimuotototeutus, K20, Leppävaara

Learning outcomes

The student is able to
- recognise the opportunities, operators and networks in the business environment
- describe the significance of the competitive situation for the company’s success
- describe the factors that contribute to profitable business

Teaching methods

Lähiopetusta, Optima-toteutus, arvioitavat/ ei arvioitavat tehtävät. Opintojakso sisältää työskentelyä lähiopetuspäivien välillä sekä ryhmätyötä. Opintojakson aikana opiskelijat työsketelevät mm. 4-5 hengen ryhmissä. Ryhmien tehtäviksi tulee mm. yhden yrityksen liiketoiminnan analysointi ja sen raportointi sekä kirjallisesti että suullisesti. Toteutuksen osat täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä.
Opintojaksossa on kolme osaa:
1. Toimintaympäristö
2. Yritystoiminta
3. Taloushallinto
Kullakin osalla on oma lehtori joka antaa osuudestaan tarkemmat ohjeet lähiopetuspäivänä.

Jo olemassa oleva osaaminen voidaan huomioida tutkinnossa osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kautta. Tämä voi tulla kyseeseen mikäli oletat, että olet hankkinut opintojakson sisältöä vastaavan osaamisen muualla (esim työelämä, opinnot muualla). Perehdy siinä tapauksessa Laurea LINK- sivustoilla olevaan HOT-prosessiin. Mikäli haluat HOT- prosessiin niin ilmoita tästä viimeistään ensimmäisellä lähiopetuskerralla opintojakson lehtoreille.
https://laureauas.sharepoint.com/sites/linkfi/opintojenkulku/opintojensuunnittelu/aiemmanosaamisenhyvaksyminenahot/Sivut/default.aspx

Location and time

Leppävaara Campus. Aloituskerralla 11.01.2020 kello 09.00 - 11.30 on läsnäolovelvollisuus.

Learning materials and recommended literature

Kurssikirjat:
1. Liiketoimintaosaaminen - Menestyvän yritystoiminnan perusta Viitala-Jylhä, Edita.
2. Globaali kansantalous Lindholm, Kettunen, Edita 2016. (löytyy myös e-kirjana).
3a. Käytännön kirjanpito, Soile Tomperi.
3b. Laskentatoimi; Raija Jormakka, Kaija Koivusalo, Jaana Lappalainen, Mervi Niskanen Edita 2016.
Kirjat kannattaa hankkia mahdollisimman nopeasti todennäköisen suuren kysynnän takia.

Important dates

Opintojakson aloitus Leppävaarassa 11.01.2020 kello 09.00 - 11.30
Läsnäolovelvollisuus on aloituspäivänä, ryhmätöiden esittelyajankohtina ja mahdollisten ulkopuolisten vierailijaluennoitsijoiden aikana. Poissaolo johtaa lisätehtävää joista sovitaan yhdessä.
Tarkempi ohjelma sekä käytänteet esitellään aloituspäivänä ja julkaistaan myös Optimassa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia. Muutoksista pyritään ilmoittamaan aina ajoissa opiskelijoille mm. Optiman tai tuntiperuutusviestien kautta.

Further information for students

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- tunnistaa liiketoimintaympäristön mahdollisuudet, toimijat ja verkostot
- kuvata kilpailutilanteen merkityksen yrityksen menestymiselle
- kuvata kannattavaan liiketoimintaan vaikuttavat tekijät.
Keskeinen sisältö:
- Kirjanpidon perusteet ja katetuottolaskennan perusteet ml. Excel-tehtäviä.
- Yrityksen liiketoimintamallit, sidosryhmät, toiminnot ja ydinprosessit.
- Yritysmuodot ja start-up yrittäjyys.
- Vastuullinen liiketoiminta
- Makrotalouden perusteet.
- Globaalintalouden toimintaympäristö ja riskit.
- Käsitteet
Opintojakson viestintä tapahtuu Optima-työtilan kautta.
Opintojakson tavoitteissa ja toteutussuunnitelmassa kuvataan opiskelijan oppimiselle asetettuja tavoitteita. Opettajat tukevat näiden tavoitteiden saavuttamista ohjauksen ja palautteen avulla. Ohjausta annetaan opintojakson eri vaiheissa ja sitä voi pyytää tarvittaessa.
Opiskelua ohjaavat opintojaksoille laaditut oppimistehtävät, niihin annettu ohjaus ja niistä saatu palaute. Ohjaus tapahtuu yksilö- tai ryhmäohjauksena joko lähiopetuksessa tai erikseen sovittuna ajankohtana. Ohjausta annetaan myös Optiman ja sähköpostin välityksellä. Ohjaukseen voidaan osoittaa erillisiä pakollisia tai vapaaehtoisia ohjausaikoja.
Tehtävissä opiskelijoiden tulee käyttää Laurean dokumenttipohjia.

Grading scale

H-5

Evaluation methods and criteria

BACHELOR'S DEGREE INITIAL STAGE STUDENTS
EXCELLENT
grade 5
Students are able to:
• Apply professional concepts expertly.
• Comply with occupational safety instructions responsibly and independently.
• Justify activities using research knowledge.
• Work independently and take initiatives in line with objectives. Operations are often flexible, systematic, development-oriented, creative and active.
• Select the appropriate techniques and models for activities, and justify the choices.
• Act in customer-oriented ways and according to the situation.
• Promote group activities.
• Able to critically apply ethical principles in the subject field in one's conduct and tasks.
GOOD
grade 3
Students are able to:
• Apply professional concepts systematically.
• Apply occupational safety instructions in their activities.
• Justify, compare and analyse their activities using general guidelines.
• Able to cope independently in different tasks in each operating environment.
• Apply acquired techniques and models diversely.
• Act professionally in customer situations.
• Work in a group in line with objectives.
• Justify their activities in accordance with ethical principles..
SATISFACTORY,
grade 1
Students are able to:
• Apply most important/individual and appropriate professional concepts, and indicate their familiarity with the knowledge base.
• Act safely, although activities are often schematic/ experimental/ fumbling/ self-involved.
• Comply with rules and instructions, and justify their activities using provided instructions.
• Act appropriately under guidance.
• Use acquired techniques and models.
• Take customers into account in their actions.
• Act as group members.
• Act in accordance with ethical principles.
• Toimia ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.