Skip to main content

Security Management in International Business (5 cr)

Code: A9362-TYA21811

General information


Enrollment

14.05.2018 - 31.05.2018

Timing

28.08.2018 - 21.12.2018

Number of ECTS credits allocated

5 op

Mode of delivery

Contact teaching

Unit

Laurea Leppävaara, service

Campus

Laurea Leppävaara

Teaching languages

  • Finnish

Degree programmes

  • Degree Programme in Security Management (TYA2), Laurea Leppävaara (Finnish)

Teachers

  • Lasse Kivinen

Teacher in charge

Lasse Kivinen

Groups

  • TYA218KJ

Learning outcomes

Opiskelija osaa
- yrityksen kansainväliseen toimintaan liittyvät yleiset turvallisuusriskit ja niiden kartoittamisen sekä kykenee kehittämään menetelmiä niiden hallitsemiseksi
- analysoida ja kehittää yrityksen kansainvälistä turvallisuuden toimintaympäristöä sekä kehittää ja soveltaa turvallisuusjohtamisen menetelmiä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kansainvälisiin tytär- ja yhteisyrityksiin, asiakas- ja yhteistyösuhteisiin, ulkoistamiseen ja hankintaan, tietoturvaan, teknologiaan ja elektronisiin viestimiin, kulttuurieroihin, lainsäädännön ja sopimusten eroavaisuuksiin

Teaching methods

Contact day, Optima, Assignments. This study unit includes individual work and working in teams. The Implementation parts are subject to change and will be defined in the beginning of the course.
Lähiopetusta, Optima-toteutus, arvioitavat (arvioitavat/ ei arvioitavat). Opintojakso sisältää työskentelyä lähiopetuspäivien välillä sekä ryhmätyötä. Toteutuksen osat saattavat muuttua ennen kurssin alkua, mutta täsmentyvät ensimmäisenä lähiopetuspäivänä.

Location and time

Leppävaara Campus, työpaikalla/kotona.

Learning materials and recommended literature

Oppimateriaali jaetaan opiskelijoille Optimaan. Lukuvaatimuksia ja opiskelumateriaalia täsmennetään viimeistään kurssin alkaessa.
Suositeltavaa (kesä-)lukemista:
Mark Allen: Arabs. www.bloomsbury.com, ISBN 978-0-8264-9402-3.
Jussi Pakkasvirta: Pulp & Fiction. Tarinoita globalisaatiosta ja sellutehtaasta. Gaudeamus 2008. ISBN 978-952-495-090-9.

Important dates

Kurssin ohjelma esitellään aloituspäivänä ja julkaistaan myös Optimassa. Muutokset alustavaan ohjelmaan ovat mahdollisia janiistä pyritään ilmoittamaan opiskelijoille hyvissä ajoin.
08.09.2018 09.00 - 16.30 Lähiopetusta
05.10.2018 09.00 - 16.30 Lähiopetusta mm. ap. + ip vieraileva luennoitsija (Rautiainen, Kiuru).
10.11.2018 09.00 - 16.30 Lähiopetusta, opintojakson päätös.
Lähiopetuspäiville on läsnäolovelvollisuus. Poissaolo lähiopetuskerralta johtaa lisätehtävään (lirjallinen).

Content and scheduling

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- yrityksen kansainväliseen toimintaan liittyvät yleiset turvallisuusriskit ja niiden kartoittamisen sekä kykenee kehittämään menetelmiä niiden hallitsemiseksi
- analysoida ja kehittää yrityksen kansainvälistä turvallisuuden toimintaympäristöä sekä kehittää ja soveltaa turvallisuusjohtamisen menetelmiä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kansainvälisiin tytär- ja yhteisyrityksiin, asiakas- ja yhteistyösuhteisiin, ulkoistamiseen ja hankintaan, tietoturvaan, teknologiaan ja elektronisiin viestimiin, kulttuurieroihin, lainsäädännön ja sopimusten eroavaisuuksiin

Further information for students

Osaamistavoitteet:
- opiskelija tuntee kansainväliseen toimintaan liittyvät riskit ja uhat
- opiskelija osaa laatia matkusturvallisuusohjeen (tai muun oleellisen aiheeseen liittyvän asiakirjan) organisaatioilleen
- opiskelija tietää miten järjestää ja johtaa turvallisuustoimintaa yrityksen kansainvälisessä toiminnassa
- opiskelija tietää keskeisimmät toimijat jotka voivat tukea yrityksen turvallisuutta sen kansainväliseen toimintaan liittyen
Keskeinen sisältö:
Kansainvälisesti toimiva yritys kohtaa monia haasteita turvallisuuden suhteen eri maissa. Normaalit toimenpiteet ja käytännöt, joihin on totuttu yrityksen kotimaassa eivät välttämättä päde toimittaessa kotimaan rajojen ulkopuolella. Kulttuurierot eivät koske ainoastaan business-maailmaa vaan yhtälailla myös turvallisuusasioita. Monella suomalaisella yrityksellä, jolla tuotanto on kotimaassa, löytyy kuitenkin markkinoita ulkomailta, jolloin yrityksen henkilökunta joutuu aika-ajoinmatkustamaan maan rajojen ulkopuolelle sinne, missä markkinat ovat. Elinkeinoelämän keskusliitto määrittelee yrityksen ulkomaantoimintojen turvallisuuden kohdemaan riskien vaikutusten poistamiseksi tai pienentämiseksi sekä henkilöstön turvallisuuden takaamiseksi. Tähän liittyen on huomioitava monia seikkoja kuten mikä on kohdemaan riskiluokitus.Myös viestintä ja yhteydenotot tilanteessa, jossa jotain vakavaa sattuu, on oltava selvää. Kun yrityksellä on tuotantoa ja toimipisteitä ulkomailla, on riskienhallinta toteutettava mielellään vankan paikallistuntemuksen konsultoimana. Eri kohdemaiden riskeistä tietää parhaiten sen maan omat työntekijät.
Ulkomaan toimintojen turvallisuus koostuu toimenpiteistä, joiden avulla pyritään varmistamaan toiminnan turvallisuus kotimaan rajojen ulkopuolella. Vaikka turvallisuustoimintaa ulkomailla ohjaavat samat mallit kuin kotimaassakin tulee ulkomaillaottaa huomioon myös muun muassa paikallinen lainsäädäntö, kulttuuri sekä maan tyypilliset liiketoimintatavat. Lisäksi henkilöstön turvallisuustason takaaminen heidän ollessaan ulkomailla vailla kotimaansa palveluja. Kohdemaan korkean riskitason vaikutusten poistaminen tai pienentäminen. Ulkomaantoimintojen turvallisuus sisältää mm. seuraavia asiakokonaisuuksia:maiden riskiluokitus (riskiluokituksen mukaiset ohjeet: valmistautuminen, evakuointisuunnitelma, matkustaminen, majoittuminen, oleskelu, erityistilanteiden hoitaminen).

Grading scale

H-5

Evaluation methods and criteria

Overall course assessment: 5 excellent - 0 Fail
All excercises have to be accomplished in order to get credits and pass the course.
Return of assignment: assignmentsmust be submitted into Optima return boxes.
Ohjaus ja viestintä:
Opintojakson tavoitteissa ja toteutussuunnitelmassa kuvataan opiskelijan oppimiselle asetettuja tavoitteita. Opettajat tukevat näiden tavoitteiden saavuttamista ohjauksen ja palautteen avulla. Ohjausta annetaan opintojakson eri vaiheissa ja sitä voi pyytää tarvittaessa.
Opiskelua ohjaavat opintojaksoille laaditut oppimistehtävät, niihin annettu ohjaus ja niistä saatu palaute. Ohjaus voi tapahtua yksilö- tai ryhmäohjauksena joko lähiopetuksessa tai erikseen sovittuna ajankohtana. Ohjausta annetaan myös Optiman ja sähköpostin välityksellä. Tarvittaessa sovi lehtorin kanssa etukäteen ohjauksesta.
Ohjaukseen voidaan osoittaa erillisiä pakollisia tai vapaaehtoisia ohjausaikoja.